Valentine Colans, oprichtster van ‘Sincerely Valentine’

4 juli 2019

Delen op

Onderneemster Valentine Colans startte vier jaar geleden met een webshop met kleding, accessoires en decoratie. Ondertussen heeft ze twee winkels in Antwerpen. Als jonge onderneemster van 26 ligt ze vandaag nog niet echt wakker van haar pensioen. Al geeft ze toe dat zelfstandigen benadeeld worden. ‘Het is zeven jaar geleden dat ik met vakantie ben geweest. De kost om op vakantie te gaan is voor zelfstandigen veel groter als voor werknemers.’

Heb je lang getwijfeld om de sprong te wagen?
Neen, ik ben er ingerold. Mijn twee ouders zijn ook zelfstandig. Zij hebben me altijd gesteund, al hebben ze me wel tegenwind gegeven in het begin. Ik heb een masterdiploma in de politieke wetenschappen en kreeg dus de vraag: ‘Je gaat toch niet in een winkel werken?’ Dat was toen mijn grootste struggle, maar vandaag zou ik het absoluut niet anders willen.

Wat vind je het mooiste aan het ondernemerschap?
Doen wat je graag doet. Dat is het allerbelangrijkste. Ik kan mij volledig uitleven in het kiezen van collecties, het inrichten van de winkel naar mijn smaak… Niets geeft zoveel voldoening dan je eigen zaak uit de grond te stampen.

Wat vind je dat er beter kan voor vrouwelijke ondernemers?
Vandaag heb ik geen tijd om aan een gezin te denken. Ik werk lange dagen en ook tijdens de weekends. Maar het moederschaps- en vaderschapsverlof voor zelfstandigen kan beter. Als zelfstandige niet werken, gaat gewoonweg niet. Elke dag waarop je niet werkt, kost geld. Als je sluit, komt er niets binnen. Dat zorgt wel voor druk als je ziek wordt of op vakantie wil gaan. Nochtans betalen wij heel veel belastingen.

Welke raad zou jij geven aan vrouwen die twijfelen?
Start stap voor stap en spring niet direct en onbezonnen in het onbekende. Ik ken veel ondernemers die na een maand al opnieuw moeten sluiten. Laat je omringen door mensen die zelf in de sector zitten en neem zo veel mogelijk informatie op van mensen die ervaring hebben.

Wil je meer weten over vrouwelijke ondernemers in België?
Lees hier het persdossier met de resultaten uit een grootschalig onderzoek in opdracht van NN over de drijfveren en moeilijkheden van vrouwelijke ondernemers.