5 tips voor een gelukkig leven op het werk

5 december 2018

Delen op

Tevreden zijn op het werk heeft een belangrijke invloed op ons geluk. Volgens het Nationaal Geluksonderzoek maakt onze job bijna één vijfde uit van ons algemene levenstevredenheid. We kunnen dus maar beter werk maken van geluk tijdens de kantooruren. Geluksexperte Isabelle Hoebrechts, bestuurder van ‘361° Creating Happy Employees’ geeft je graag het duwtje in de rug om zelf werk te maken van een gelukkig leven op het werk.

1. Wees jezelf en wees eerlijk met jezelf

Geluk op het werk bereik je wanneer je met heel veel passie kan werken en jezelf kan zijn. Daarom dienen leidinggevenden aandacht te besteden aan de persoonlijke zorgen en noden van hun medewerkers. Het is belangrijk dat medewerkers hun persoonlijkheid kunnen tonen en zich kwetsbaar durven opstellen. We streven allemaal geluk na, maar om dat te bereiken hebben we de mogelijkheid nodig om authentiek te zijn en om fouten te mogen maken, zonder de angst te hebben om onze job te verliezen.

2. Laat je niet meeslepen in de steeds snellere wereld

Ons gedrag en ons brein zijn hoe langer hoe meer afgestemd op een steeds snellere wereld, en daardoor hebben we intrinsiek ook altijd maar minder geduld. Door die snelheid, drukte en afhankelijkheid van constante verandering, dreigen we onze menselijkheid voor een stukje te verliezen. Dat is ook meteen de reden waarom burn-outs zo vaak voorkomen. De technologie waarmee we werken evolueert aan een snelheid die onze hersenen en ons lichaam niet aankunnen. We moeten dringend als mens nadenken over hoe we hier mee om dienen te gaan.

3. Neem kwalitatieve pauzes

Neem genoeg pauzes en maak er kwalitatieve momenten van. Maak een praatje met collega’s aan de kofiemachine, maak een wandeling om wat frisse lucht op te nemen, eet tijdens de middag samen met je collega’s of ga sporten. Op die manier kan je echt even deconnecteren en kan je jezelf een écht pauzemoment gunnen.

4. Neem afstand van je smartphone tijdens je pauze

Vandaag spenderen we onze pauzes al “swipend” op onze smartphone, op sociale media en op nieuwssites. We leven met een enorme angst om dingen te missen die online verschijnen. Maar dat betekent dat ons brein niet ontlast wordt tijdens ons pauzemoment, aangezien we steeds getriggerd worden door 101 impulsen. De gevolgen daarvan zijn sluimerend en voor lange tijd onzichtbaar, waardoor we er niet meteen iets aan veranderen. Het is een verslaving, waarvan heel veel mensen niet beseffen dat ze ze hebben.

5. Neem je werkgeluk in eigen handen

Naast de verantwoordelijkheid van je werkgever, heb je zelf ook heel wat in handen. Maak jezelf er bewust van dat je kan werken aan je eigen werkgeluk. Durf open te communiceren over je gevoelens en verwachtingen. Dat maakt je alleen maar sterker.

Wil je meer weten over de impact van jobtevredenheid op ons algemeen geluk? Lees dan hier alle resultaten over het Nationaal Geluksonderzoek.