“Babbel elke week minstens 1 keer écht met elk teamlid.” – Thomas Van Eeckhout, CEO van EASI

25 augustus 2020

Delen op

Leidinggevenden spelen een essentiële rol in het werkgeluk van de Belg. Dat blijkt uit de cijfers van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek. Het onderzoek toont ook aan dat er nog ruimte is voor verbetering. Niet alle medewerkers zijn tevreden met hun leidinggevende. Maar hoe pak je dat aan als organisatie en als leidinggevende, zeker in tijden van crisis? We legden de cijfers voor aan Thomas Van Eeckhout, CEO van Belgisch IT-bedrijf EASI, en vroegen hem naar zijn mening. EASI werd al zes keer uitgeroepen tot Best Workplace door Great Place to Work.

In deze ongewone tijden is het niet eenvoudig om iedereen tevreden te houden. Wat was voor jullie de grootste uitdaging?

“Van de ene op de andere dag was thuiswerken de norm en dat heeft een grote impact op de dynamiek van je bedrijf. We wilden koste wat kost vermijden dat onze medewerkers het gevoel van het grotere geheel verloren en dat hun job plots herleid werd tot het uitvoeren van taken. De fysieke informele momenten die voor de uitbraak van COVID-19 onze bedrijfscultuur mee vormden, vielen plots weg.”

En hoe vang je zoiets op?

“We proberen dit zo veel mogelijk op te vangen door regelmatig formele en informele contactmomenten te organiseren. Bordspelavonden, escape rooms… Het werd allemaal al digitaal georganiseerd, maar vanuit de organisatie sturen we ook wekelijks een directievideo uit met de stand van zaken. We lanceerden een intranet én we organiseren ook digitale Free Talks. Daarin antwoordt onze directie eerlijk op alle (soms ook anonieme) vragen van onze medewerkers – hoe delicaat ook. Daarnaast vragen onze leidinggevenden om minstens één keer per week écht te spreken met alle teamleden. Dat allemaal om onze bedrijfscultuur te bewaren en iedereen gemotiveerd en betrokken te houden.”

De leidinggevende heeft de grootste impact op het werkgeluk van zijn of haar werknemers. Wat vind je daarvanof hoe ervaar jij dat?  

“We staan hier bij EASI voor de volle 100 procent achter. Het is de taak van een leidinggevende om een omgeving te creëren waarin mensen succesvol en gelukkig kunnen zijn en waarin doelstellingen kunnen gerealiseerd worden. Als leidinggevende sta je ten dienste van je team. Dat is meer dan af en toe eens een fruitmand op tafel zetten en een (digitale) yogasessie organiseren. Uiteraard is dat fijn, en bevordert dat het welzijn van je medewerkers, maar dat creëert geen geluk. Wij merken – vandaag nog meer dan daarvoor – dat als je als werkgever werkgeluk wilt stimuleren het vooral draait om het geven en krijgen van vrijheid, transparant zijn, uitdaging bieden en liefde geven.  Wat ons betreft is de leidinggevende daar de spilfiguur in.”

Volgens het onderzoek houden managers niet altijd rekening met de mening van hun werknemers en zijn ze niet voldoende betrokken bij hun welzijn. Welk advies zou je andere managers geven? 

“Probeer zo veel mogelijk contact te hebben met je teamleden. Als organisatie ben je mee verantwoordelijk voor het contact tussen je teamleden en moet je dit mee faciliteren. Vraag je leidinggevenden om minstens 1 à 2 keer per week écht te babbelen met elk teamlid. Verlies ook de informele groepscontacten niet uit het oog, zo voelt iedereen zich betrokken. Tot slot is het geven van persoonlijke, en positieve feedback essentieel. Feliciteer en bedank medewerkers wanneer ze iets goed doen en geef er visibiliteit aan. We moeten dit altijd doen, maar vandaag moet dit nog bewuster gebeuren. Het is belangrijk om je medewerkers, die ondertussen al maanden van thuis werken, op regelmatige basis een energieboost te geven.”

Wil je meer weten over werkgeluk? Lees dan hier verder. 

Tip: 24 september 2020, webinar rond ‘remote leiderschap’ door Isabelle Hoebrechts.

Hoe kan je er als leidinggevende vanop afstand voor zorgen dat je medewerkers gemotiveerd blijven en zich gewaardeerd voelen? Isabelle Hoebrechts, oprichtster van 361°, deelt tijdens een webinar op 24 september, tijdens de Week van het Werkgeluk, concrete inzichten.

Praktische info:

Nederlandstalige sessie:

  • Wanneer: 24 september, 2020
  • Start: 13u30
  • Einde: 14u00
  • Deelname is gratis, maar registreren is verplicht. Dit kan hier.