Ineke (58): Sinds Corona noemen we onszelf de ‘rescue rangers’

20 maart 2021

Delen op

Ineke (58), een geboren optimiste, herontdekte door de lockdown sociale rust. Voorheen holde ze van hot naar her om toch maar iedereen eens gezien te hebben. De crisis zorgde ervoor dat ze haar contacten noodgedwongen moest beperken. En dat bracht tijd en ruimte om vriendschappen inniger en warmer te maken, maar ook om te bouwen aan nieuwe vriendschappen.  

“Ik ben een super sociaal beest, en voor de crisis had ik heel veel sociale verplichtingen. Door de huidige restricties ga ik bewuster om met mijn sociale contacten. En daar geniet ik van, het heeft voor warme en ook nieuwe vriendschappen gezorgd.”

Een fika in de tuin zorgde voor een nieuwe vriendschap met de buurvrouw

“Zo heb ik bijvoorbeeld één van mijn buurvrouwen veel beter leren kennen. Ze is recent alleenstaand geworden. Ze richtte een ‘Fika-WhatsAppgroepje’ op met de buurvrouwen en installeerde op haar terras een Fika-tafel (Fika is zweeds voor een gezellig koffiemoment). Wie tijd, zin of nood heeft aan een wandelmoment gooit een berichtje in de groep. En er is altijd wel iemand die mee gaat. Zelf leerde ik haar tijdens die wandelingen beter kennen. Soms gaan die babbels over koetjes en kalfjes, maar soms ook over hele existentiële dingen. Zo hebben mijn buurvrouw en ik elkaar echt beter leren kennen. Ook na de lockdown ben ik er zeker van dat we de fika-momenten zullen blijven behouden.”

Het zijn de kleine dingen die vandaag écht het verschil maken.

“Anderzijds is de band met enkele vriendinnen nog hechter geworden. Een tijdje geleden is de man van een goede vriendin van mij gestorven. Samen met een andere vriendin wilden wij haar extra steun geven. Daarom trekken we er wekelijks met drie op uit voor een wandeling. Vaak brengen we een kleine attentie mee; een gebakje, een potje zelfgemaakte confituur, glühwein voor onderweg. Het zijn kleine dingen, maar in deze tijden maken ze écht het verschil en apprecieer je ze des te meer.  Ondertussen noemen we onszelf de Rescue Rangers. Het is heel fijn om te weten dat je in deze tijden het verschil kan maken voor iemand, gewoon door er te zijn en te luisteren.”

Het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek bevestigt

Uit het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat meer betrokkenheid voelen een van de weinige positieve gevolgen is van de crisis. Daarenboven beschermt die betrokkenheid ons ook actief tegen ongelukkig zijn. Voor alle resultaten uit het UGent-NN Nationaal Geluskonderzoek kan je hier terecht.

Over Ineke
  • Ineke is 58 en werkt als zelfstandige ceremoniespreker. Ze rolde bij toeval in deze job, nadat haar loopbaan ten einde kwam door een reorganisatie in het bedrijf waar ze jaren met hart en ziel op de personeelsdienst werkte. Ze omschrijft haar laatste dag als één van de mooiste dagen van haar leven, nog nooit kreeg ze zo veel bedankjes en succeswensen voor de toekomst.
  • Daarnaast is ze voor 20% actief als Docent-Begeleider Retail Management aan de Hogeschool Gent.
  • Ze kiest bewust voor deeltijdse jobs, zodat ze ook tijd heeft om voor haar 90-jarige mama (en binnenkort ook voor haar kleindochter) te zorgen.