NN en UGent verlengen onderzoek naar geluk, ook in tijden van corona

Levensverzekeraar NN en de Universiteit Gent (UGent) onderzoeken de impact van het coronavirus op het geluksgevoel van de Belgen. Dit gebeurt in het kader van de 2e fase van het Nationaal Geluksonderzoek dat in februari werd gelanceerd en verlengd is tot 24 april 2020. Wegens het coronavirus staan onze samenleving en gezondheidszorg onder immense druk. Het onderzoek biedt een unieke kans om het mentale welzijn en het geluk van de Belg voor en na de crisis te meten. De resultaten zullen eind mei bekend gemaakt worden.

Al drie jaar lang analyseert het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent en levensverzekeraar NN wat de Belg gelukkig maakt en hoe we dit geluk kunnen bevorderen in onze samenleving. De eerste resultaten hiervan werden tussen maart 2018 en maart 2019 bekend gemaakt.

In februari 2020 startte een nieuwe fase van dit onderzoek waaraan reeds meer dan 2000 mensen deelnamen. De nieuwe bevraging peilt ook deze keer naar het geluk en de levenstevredenheid van de Belg waarbij thema’s als gezondheid, sociale relaties, de werkomgeving en de financiële situatie verder worden uitgediept. Daarnaast is er ook meer aandacht voor wat mensen nu écht verlangen van het leven en hoe men staat tegenover ouder worden.

Omwille van het coronavirus heeft het team beslist om het onderzoek te verlengen tot 24 april en enkele specifieke COVID-19 vragen toe te voegen om naar onze houding ten aanzien van het virus en het beleid te peilen.

We vingen aan met deze nieuwe fase van ons onderzoek op 10 februari van dit jaar, dus voordat het nieuwe coronavirus ons leven begon te beheersen. Onze gezondheidszorg en onze samenleving staan nu onder immense druk en dit zal de komende weken nog toenemen. Maar de timing van dit onderzoek biedt een unieke kans om het mentale welzijn en het geluk van de Belg voor en na de crisis te meten. Hieruit gaan we heel wat lessen kunnen trekken voor de toekomst. Ons doel blijft om na te gaan hoe we het gemiddelde welzijn en geluk van de Belgen kunnen verbeteren, ook in het tijdperk na corona,” klinkt het bij Professor dr. Lieven Annemans, titularis van de NN-leerstoel.

Geluk mag een idyllisch streven lijken in een tijdperk waarin een pandemie ons leven beheerst. Maar het is net in deze tijden, waarin onze mentale en fysieke gezondheid, onze sociale relaties en onze financiële situatie onder druk komen te staan, dat het belangrijk is om hier extra aandacht aan te besteden,” zegt Jan van Autreve, CEO van NN.

De resultaten van het onderzoek zullen eind mei gecommuniceerd worden.

De vragenlijst is volledig anoniem. Het invullen ervan duurt ongeveer 30 minuten.

Wie nog wil deelnemen aan het onderzoek, kan dat via: https://geluk2020.ugent.be/.

Inspiration

Een jaar na de start van de crisis: ons geluk wordt getart, maar de kwaliteit van onze sociale relaties neemt toe

Lees meer

De reality check na het hoeragevoel: jongeren kruipen moeizaam uit het coronadal

Lees meer

Ons geluk stijgt voor het eerst sinds de corona-uitbraak, maar crisis laat blijvende sporen na

Lees meer