Reality check na hoeragevoel: jongeren kruipen moeizaam uit het coronadal

16 maart 2023

Delen op

Terwijl de geluksscore van de Belgen lichtjes verder stijgt, stijgen nu ook de positieve emoties voor het eerst. Alleen bij onze jongeren dalen die positieve gevoelens en dat is opmerkelijk: vorig jaar nog liet de jongste leeftijdsgroep de grootste geluksstijging noteren. Wat beroepsgroepen betreft, scoren zelfstandigen beter over de ganse lijn. Minder positief nieuws: de Belg heeft meer angst voor de toekomst van de samenleving en ons wantrouwen in de politiek bereikt een nieuw dieptepunt. Dat blijkt uit het nieuwe Ugent-NN Geluksonderzoek. Er is licht aan het eind van de tunnel, maar er is wel nog steeds veel ruimte voor verbetering.

Omdat onze sociale relaties, financiële situatie en autonomie afgelopen jaren zwaar onder druk stonden, schommelde de geluksscore van de Belg aanzienlijk over de verschillende coronagolven heen.  Waar de Belg 6,7 op 10 scoorde voor de eerste uitbraak van het coronavirus en slechts 6,2 tijdens het absolute dieptepunt in december 2020, scoren we acht maanden na het einde van de coronamaatregelen opnieuw 6,6 op 10. We zijn er bijna. 

Maar ondanks een sterke opflakkering na de pandemie, zien we nu een daling van positieve emoties bij de jongeren, terwijl andere leeftijdsgroepen hun positieve emoties zien toenemen. Professor Annemans: “Na het wegvallen van de coronamaatregelen stelden we bij jongeren de grootste geluksstijging vast, vermoedelijk door de herwonnen vrijheid. Maar intussen is die opflakkering afgezwakt. Bovendien ervaren ouderen sowieso meer positieve emoties dan de jongste leeftijdsgroep en heeft de pandemie voor de jong-volwassenen het opbouwen van een sociaal netwerk zo goed als onmogelijk gemaakt, wat net cruciaal is in die levensfase van jongeren.”

Het ABC van Geluk

Gevoelens van Autonomie, Betrokkenheid en Competentie stijgen opnieuw. De Belg ervaart nu evenveel autonomie en competentie als voor de pandemie. Opvallend, de behoefte aan betrokkenheid, die bekijkt of je omringd bent door mensen die om je geven, is significant gestegen in vergelijking met voor de pandemie. Wat beroepsgroepen betreft, scoren zelfstandigen overigens het best op alle welzijnsparameters. Maar toch moeten net zij waakzaam blijven voor de keerzijde van de medaille. Want overijverigheid en overbelasting kunnen er ook toe leiden dat zelfstandigen zichzelf voorbijlopen. Want hoewel ze nog steeds de laatste burn-out scores hebben, noteert het RIZIV tussen 2016 en 2021 een stijging van 59% van invaliditeit als gevolg van een burn-out of depressie bij zelfstandigen.

Hoewel we duidelijk uit het coronadal kruipen – slechts 7% van de Belgen is nog erg bang voor het SARS-CoV-2 virus- heeft de Belg toch nog kopzorgen over de toekomst. Bijna de helft van de bevraagden geeft aan erg bezorgd te zijn. Volgens de bevraging spelen vooral de inflatie, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne hier een cruciale rol. Tot slot heeft de Belg met een score van 3 op 10 absoluut geen vertrouwen in de politiek. En als je weet dat in de meest gelukkige landen mensen veel vertrouwen uiten in de politiek en in elkaar, weet je dat we ook hier een stevig tandje moeten bijsteken. Want wie een goed oog heeft in zijn regering en de generositeit van zijn samenleving, ervaart ook een gemeenschappelijk doel voor een gelukkiger, gezonder en duurzaam leven. De politiek weet dus wat haar te doen staat!

Klik hier om het volledige persbericht te lezen.