‘Sinds de coronapandemie heb ik het gevoel dat het veel meer energie vergt om sociale contacten te onderhouden.’

17 maart 2023

Delen op

Terwijl de geluksscore van de Belgen lichtjes verder stijgt, stijgen nu ook de positieve emoties voor het eerst. Alleen bij onze jongeren dalen die positieve gevoelens en dat is opmerkelijk: vorig jaar nog liet de jongste leeftijdsgroep de grootste geluksstijging noteren. Dat blijkt uit het nieuwe Ugent-NN Geluksonderzoek. Hoe dat juist komt, wordt duidelijk door een getuigenis van Emma*, 20 jaar en laatstejaarstudente Marketing.

Je bent een laatstejaarstudente Marketing, voel je je op de dag van vandaag gelukkig? 

Op dit moment voel ik me gelukkig omdat ik omringd ben met de juiste mensen én me goed voel in mijn vel. Daarnaast heb ik er bewust voor gekozen om afstand te nemen van de mensen die negativiteit brengen in mijn leven.

Welke factoren hebben een belangrijke impact op jouw geluk? 

De mensen waarmee ik omga: familie en vrienden zijn dus héél belangrijk. En als mijn naaste omgeving gelukkig is, dan maakt mij dat ook gelukkig. Maar ook school heeft een groot impact op mijn geluk. Eens het goed gaat op school en ik geen stress ervaar dan zal ik me gelukkiger voelen. 

Dat komt omdat ik heel empathisch ben en me snel dingen aantrek van anderen. Je kan me een beetje vergelijken met een spons. Als jij verdrietig bent, dan absorbeer ik dat waardoor ik me ook verdrietig zal voelen. 

Wanneer was je gelukkiger? Voor, tijdens of na de coronapandemie ? 

Voor de coronapademie voelde ik me gelukkiger. Ook tijdens de coronapandemie voelde ik me gelukkig omdat er geen stress was van buitenaf (school, werk, …) Maar sinds de coronapandemie heb ik het gevoel het veel meer energie vergt om sociale contacten te onderhouden. De gedachte alleen al om naar buiten te gaan en sociaal te zijn, maakt me mentaal moe. Ik stel mezelf veel minder open en sluit mezelf meer af.

De coronapandemie heeft er ook voor gezorgd dat heel veel relaties verwaterd zijn. De mensen zijn nu eerder op zichzelf gericht en minder sociaal, zo lijkt het wel. Op feestjes voel je een andere sfeer dan voor corona.

Wat was je gevoel toen de laatste coronamaatregelen definitief werden opgeheven? 

Toen de maatregelen werden opgeheven, was ik in eerste instantie heel blij. Maar als ik er nu over nadenk, heb ik het gevoel dat het leven sinds corona een stuk saaier is geworden. 

Toch mis ik de lockdown soms wel. Het was een geforceerde detox en dat heeft ook wel deugd gedaan. We waren even afgezonderd van alles en hadden geen verplichtingen meer. Dat werkt bevrijdend op een bepaalde manier. Toch zou ik een nieuwe lockdown mentaal niet meer aankunnen. Hoewel ik me minder openstel dan ervoor, zou ik het niet over mijn hart krijgen om me nog eens helemaal af te sluiten zonder enig sociaal contact. Als mens heb je nu eenmaal vrijheid nodig, daar ben ik van overtuigd.

Als je meer wilt weten over het Geluksonderzoek van NN en de UGent over het geluk van de Belgen, 3 jaar na de eerste lockdown en 8 maanden na het einde van de coronamaatregelen, kan je deze link bezoeken.

*De naam in deze blogpost werd omwille van privacy redenen veranderd.