Tijd voor een grote lenteschoonmaak

29 mei 2018

Delen op

Tips van gelukscoach Cynthia Ghysels en psychologe Sylvie Loumaye

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Net zoals we buiten het onkruid uit onze tuin moeten bannen, heeft de binnenkant ook een grondige opfrisbeurt nodig. Volgens trendwatcher James Wallman maken te veel spullen ongelukkig. We verhuizen naar grotere huizen, en bergen nutteloze prullen op in berghokken en zolders. De lente is echter de ideale periode om met een frisse blik te kijken naar de zaken die deel uitmaken van je leven en of je daar wel gelukkig mee bent. Hoog tijd voor een doorgedreven lenteschoonmaak! Maar hoe begin je hieraan? Gelukscoach Cynthia Ghysels en psychologe Sylvie Loumaye helpen je op weg.

Vijf concrete tips voor een rommelvrij huis en hoofd!

1. Een half uur porselein afstoffen uit beleefdheid, dat is echt niet nodig

De waarde van spullen ligt niet zozeer in het bezitten ervan. Is die porseleinen theeset van je overgrootmoeder het echt waard elke week geboend te worden? Wanneer iets niet meer geliefd of gebruikt wordt door je gezin is het niet erg eens iets op te geven… Uit het oog, uit het hart. Misschien is dat zelfs de reden waarom je overgrootmoeder die prullen weggaf?

Cynthia: Een lenteschoonmaak is een kans om plaats te maken in je leven. Start bijvoorbeeld door eens al je spullen vast te nemen en jezelf de vraag te stellen of ze je nog gelukkig maken en of je ze nog nodig hebt. Is het antwoord twee keer neen? Geef die spullen dan een nieuwe bestemming.

2. Nodig je beste vrienden uit voor een etentje

Er wordt nooit sneller opgeruimd dan het uur voor je volk over de vloer krijgt. En een leuk etentje met je familie, vrienden of buren is mooi meegenomen. Omring jezelf met de mensen die je gelukkig maken, maar laat je geluk ook niet volledig van hen afhangen.

Sylvie: Er is zeker een link tussen ons geluk en de mensen in onze omgeving, maar ik ben ervan overtuigd dat je moet proberen om je geluk niet te laten afhangen van een ander. Wij zijn de enige verantwoordelijken voor ons eigen geluk. Wacht niet op een ander om jou gelukkig te maken, want dat is het beste recept om teleurgesteld of zelfs ongelukkig te worden.

Wat van anderen komt, moet een plus zijn op ons eigen geluk. Het is aan ons om te kiezen voor de zaken die ons gelukkig maken. Ben je ongelukkig door je werk, je gewicht, of je woonplaats? Neem het heft dan in handen en kies voor iets nieuws.

3. Laat je innerlijke Whitney Houston de vrije loop

Zet iedereen even het huis uit en draai de volumeknoppen van je radio open. Wie zegt dat een lenteschoonmaak geen fun kan zijn? Het opruimen zal minstens twee keer zo snel vooruitgaan, tenminste als je er geen heel concert van maakt.

Cynthia: Opruimen zorgt voor nieuwe energie en laat je creativiteit opborrelen: een leuk nieuw hoekje inrichten in je huis, een kruidentuintje aanleggen op je terras of in je tuin. Wil je nog meer frisse wind door je lijf? Geniet dan van het buitenleven en ontspan in de natuur.

4. Durf wat vaker neen zeggen

Het Nationaal Geluksonderzoek van NN toont aan dat senioren in het algemeen gelukkiger zijn dan de jongere generaties. Senioren hebben dan ook een excuus om neen te zeggen als ze ergens geen zin in hebben; ze worden sneller moe. En daar kunnen we allemaal van leren!

Sylvie: Het is makkelijker om keuzes te maken wanneer je meer levenswijsheid hebt. Tijdens ons leven beleven we vanalles en leren we veel bij en het is die ervaring die ons helpt om te kiezen waar we echt zin in hebben en niet in te gaan op vragen van mensen indien we ons daar niet goed bij voelen.

5. Maak je bucket list voor de komende maanden

Beslis zélf waar jij de komende drie maanden tijd en energie aan wil besteden. Schrijf drie zaken op een blaadje die jij voor de zomer nog wil aanpakken en wanneer je dat wil gaan doen. Alleen al door bezig te zijn met wat jou energie geeft, krijg je goesting om eraan te beginnen!

Cynthia: Schrijf eens op hoe jouw ideale week eruit ziet en wanneer je best tijd maakt om te gaan wandelen, het huis op te ruimen of met vrienden af te spreken. Hoe concreter, hoe beter. En als je denkt dat je geen tijd hebt, breng dan eens in kaart hoeveel tijd je besteedt voor de televisie of op sociale media. Misschien kan je daar wel wat ruimte vinden?