Een zaak opstarten tijdens de coronacrisis, wat doet dat met je financiële gemoedsrust?

18 juni 2020

Delen op

Tevreden zijn met je financiële situatie en een hoge gemoedsrust ervaren vergroten de kans op een hoge levenstevredenheid. Dat bleek uit het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek. Maar wat doe je wanneer je net voor de lockdown besliste om je vaste baan in te wisselen voor een nieuw begin als zelfstandige? Hoe gaat het dan met je financiële gemoedsrust en hoe ga je daarmee om? Het overkwam Caroline, 38 jaar en mama van 3. Ze besloot begin dit jaar haar droom na te streven en wilde op 28 maart haar eigen tweedehandswinkel voor kinderkledij en speelgoed Ecoccinelle in Herent openen.

Caroline, je droom draaide anders uit dan gepland, wat was je originele plan?

Met Ecoccinelle wilde ik een bakstenen winkel openen met tweedehandskleren en speelgoed voor kinderen, het moest een plek worden waar ouders samen konden komen en  inspiratie konden opdoen. Het idee kwam er na een lange tijd van ziekte, die periode heeft me de tijd gegeven om te bezinnen over wat ik écht wilde. Toen ik opnieuw de energie kreeg om aan de slag te gaan, waagde ik de sprong. Begin dit jaar keerde ik dan ook maar halftijds terug naar mijn job als bediende. Zo kon ik met een gerust hart en de nodige financiële buffer mijn droom als zelfstandige in bijberoep nastreven. Hoewel deze anders uitdraaide dan gepland, ben ik nog steeds blij met deze keuze.

Een fysieke winkel openen eind maart was natuurlijk plots geen optie meer, hoe heb je dat opgelost?

De coronacrisis heeft mijn plannen grondig in de war gestuurd. Oorspronkelijk wilde ik helemaal geen webshop opstarten, maar focussen op ontmoetingen in een fysieke winkel. Door de situatie kon ik niet anders dan toch te investeren in een online versie van Ecoccinelle. Daarnaast is het ook niet evident om zonder openingsevent naamsbekendheid te winnen. Daarom hebben we extra geïnvesteerd in online communicatie. Hopelijk zorgt dit ervoor dat klanten hun weg naar de zaak vinden.

In welke mate maak je jou zorgen over het financiële luik?

Het zijn moeilijke tijden, ik heb heel wat centen geïnvesteerd in dit project voor onder andere de verbouwing van ons huis en de aanleg van de stock. Door de crisis kwam daar ook de kost voor een webshop last-minute bij. Professioneel gezien is het financieel niet eenvoudig, gelukkig heb ik privé wel een buffer van meer dan drie maanden spaargeld. Ik liet me goed omringen door mensen die thuis zijn in de financiële wereld, zodat mijn persoonlijk financieel risico zo klein mogelijk bleef, en daar ben ik nu heel dankbaar voor.