Er zit meer beweging in je leven dan je denkt, ook in tijden van crisis!

20 maart 2021

Delen op

Ons geluk kreeg een fameuze deuk door de crisis, maar gelukkig brengt de crisis ook enkele positieve gevolgen met zich mee. Dat blijkt uit nieuwe analyses van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek. Zo geven we aan dat onze relaties kwalitatiever zijn geworden door de crisis, iets wat ons beschermt tegen ongelukkig zijn, en dat we meer bewegen tijdens de crisis.

En ook die fysieke gezondheid is belangrijk voor ons geluk. We hebben er dus belang bij om die goede gewoontes voort te zetten, ook na de crisis. Kristof Budts, bewegingscoach bij de Stad Mechelen, geeft tips over hoe je jouw goede beweeggewoontes kan behouden, ook na de crisis.

  1. Doe het niet alleen!

Sporten of wandelen met twee is zo veel motiverender. Een sport- of wandelbuddy zorgt ervoor dat je opdaagt op de afspraak én het zortg voor extra sociaal contact.

  1. Laat je professioneel begeleiden.

Een personal coach hoeft niet duur te zijn. Via het Instituut Gezond Leven kan je beweegcoaches in jouw dorp of stad vinden. Zij helpen je met het opstellen van een haalbaar bewegingsplan op maat van jouw levensstijl. Dit geeft je het nodige duwtje in de rug wanneer je een beginner bent. In het geval van fysieke en mentale klachten zorgt een professionele coach ervoor dat je deze kan verminderen of wegwerken.

  1. Hou je resultaten bij.

Of het nu over je aantal stappen gaat, je gelopen km’s of het aantal calorieën die je verbrandt, het bijhouden van je vooruitgang stimuleert je voor de toekomst! Dit kan digitaal met een activity tracker of in een schriftje.

  1. Plan realistisch.

Ambitieus zijn is goed, maar hou het realistisch. Dit voorkomt het gevoel van falen dat vaak demotiverend werkt en ervoor zorgt dat je stopt met bewegen. Één keer per week wandelen of joggen is al een goede start. Wanneer je de smaak te pakken hebt, kan je de frequente oprdrijven.

  1. Integreer bewegen in je dagelijks leven.

Om meer te bewegen hoef je niet altijd je sportschoenen uit de kast te halen. Integreer bewegen op een slimme manier in je dagelijkse routine. Neem je vaak de bus? Stap dan een halte later op en een halte vroeger af, zo wandel je meer. Moet je vaak telefoneren? Wandel terwijl je belt. Dit is ook iets waar een bewegingscoach je actief kan in begeleiden. Er zit meer beweging in je leven dan je denkt, ook in tijden van crisis!

Wat is jouw biologische leeftijd?

Een lang en gelukkig leven heb je dus voor een stuk zelf in handen. Want zowel je geluk als je gezondheid is voor een groot deel maakbaar. Bepaalde gezondheidsgedragingen, zoals meer bewegen, zorgen ervoor dat jij je gezonder én gelukkiger voelt, wat de biologische leeftijd van jouw lichaam ten goede kan komen. Doe hier de leeftijdstest en ontdek jouw biologische leeftijd.

Meer informatie:

  • Wil je meer informatie over bewegingscoaches in jouw buurt? Klik dan hier.
  • Op zoek naar een digitale sportclub? Neem dan eens een kijkje bij de NN Running Club.