“Ik heb mijn strepen verdiend, maar de weg ernaartoe was niet altijd gemakkelijk”

2 november 2020

Delen op

De Nationale Geluksonderzoeken (UGent-NN) van de afgelopen jaren toonden aan dat het ervaren van gemoedsrust en de financiële situatie een belangrijke impact hebben op het algemene geluksgevoel van de Belg. De Financiële Gemoedsrust Barometer van NN brengt beide elementen samen. Hieruit blijkt dat vrouwen een achterstand hebben op mannen. Ze ervaren minder financiële gemoedsrust en zijn financieel minder goed voorbereid. Maar hoe komt het dat vrouwen in een financiële context zo vaak achterop hinken? Heidi Cortois, mama van drie en Director Retail bij NN, deelt hoe zij haar plaats in de financiële wereld wist te bemachtigen.

Heidi, verbaast het jou dat vrouwen minder financiële gemoedsrust ervaren dan mannen?

“Ik merk dat vrouwen vaak voorzichtiger zijn. Ze nemen niet graag risico’s, ervaren vaak meer onzekerheid en schatten zich lager in. Hierdoor durven ze bijvoorbeeld minder snel vragen om een loonsverhoging, of gaan ze minder onderhandelen. Daarnaast komen de zorgtaken nog altijd vaak bij vrouwen terecht, waardoor ze vaker deeltijds werken. Voeg daar de loonkloof aan toe, en je kan begrijpen waarom vrouwen over minder financiële middelen beschikken dan mannen. En net omdat vrouwen zo risico-alert zijn, zijn ze zich misschien meer bewust van de valkuilen in hun financiële planning, wat hun gemoedsrust natuurlijk niet ten goede komt.”

Je staat zelf je mannetje vrouwtje in de financiële wereld, merk je daar nog sporen van ongelijkheid?

“Na 24 jaar actief te zijn in de financiële sector, weet ik dat we van ver komen. Gelukkig zijn de tijden op een positieve manier veranderd. Ik heb mijn strepen verdiend en wordt gerespecteerd door mijn collega’s. Zoals veel vrouwen voel ik me vaker onzeker dan sommige mannelijke collega’s. En ja, ik heb zeker gemerkt dat ik me zowel in mijn privéleven als op professioneel gebied extra moest bewijzen omdat ik een vrouw ben. Op je werk bots je soms tegen stereotype opvattingen: “Ah jij wil mee naar die drink? Ik dacht dat je voor je kinderen zou moeten zorgen,” zo’n zaken zijn niet fijn om te horen als hardwerkende collega en mama. Anderzijds krijg je van vrienden en familie soms ook opmerkingen wanneer je op zondag nog even je mailbox behandelt. Het is een moeilijk evenwicht. Je moet stevig in je schoenen staan en weten waar je naartoe wil.”

Wat is er nodig om het verschil tussen mannen en vrouwen uit te vlakken?

“Mannen en vrouwen benaderen zaken vaak op andere manieren, en dat is goed. Werkgevers moeten hierop inspelen door te focussen op bekwame en diverse teams, ook aan de top van hun bedrijf. Samenwerkingen tussen bedrijven en initiatieven zoals Women on Board, die vrouwen met dezelfde mind set samenbrengen en verrijken, geven meer zelfvertrouwen aan vrouwen op de werkvloer en zorgen ook voor een betere instroom van sterke vrouwelijke profielen. Anderzijds moet de maatschappij ook loskomen van die stereotype beeldvorming en rolverdeling. Hardwerkende vrouwen met of zonder kinderen zouden niet mogen scheef bekeken worden. En ook de media zouden wat meer vrouwelijke financiële rolmodellen naar voor mogen schuiven.”

En als laatste, heb je nog enkele concrete tips voor vrouwen om hun financiële gemoedsrust te verhogen?

“Zit er jou iets dwars, privé of professioneel? Praat erover! In mijn carrière is erover praten mij nog nooit zuur komen te staan, integendeel. Zaken bespreekbaar maken, helpt je vooruit. En anderzijds mag je ook even stilstaan, rusten en terugblikken om te evalueren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit zelf ook te weinig doe, en het niet zo makkelijk is de tijd te nemen om te genieten. Maar als vrouw bereik je vaak wonderlijke dingen, je mag daar trots op zijn.”

Wie zelf aan de slag wil met zijn financiële gemoedsrust kan hier de test afnemen en krijgt concrete tips van NN.