Marijn zal nog heimwee hebben naar de eenvoud van de lockdown  

29 mei 2020

Delen op

Volgens het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek maakt gemoedsrust ons gelukkiger, ook in tijden van crisis. Marijn, alleenstaande van 62 jaar en een kleine twee jaar met pensioen, kan de lockdown wonderwel kanaliseren en ziet er ook het positieve van in. Het eenvoudige leven bevalt haar wel.

Marijn, hoe heb jij je de afgelopen weken ervaren?

Ik ben ondertussen al een lange tijd vrijgezel, en ik ben graag en gemakkelijk alleen. Op pensioen gaan vond ik ingrijpender dan deze coronatijden. Toen vielen opeens vele sociale contacten weg en waren er geen verwachtingen meer, ik had geen drive meer. Maar ik heb leren omgaan met de nieuwe situatie en was al jaren omringd met vrienden. Ik heb een kleine stadstuin, wat enorm aangenaam was de voorbije weken. Mocht het slechter weer geweest zijn, had ik het veel moeilijker gehad. Ik vul mijn dagen onder andere met lezen en heb het echt wel getroffen met mijn vriendengroep, we gaan regelmatig per twee wandelen. Het buitenkomen zorgt ervoor dat ik me deel voel van een groter geheel, dat ik niet alleen ben.

Wat me rust brengt nu, is dat iedereen teruggeworpen is op een bescheiden bestaan. Voor de opening van de winkels, kon je enkel naar buiten om te wandelen of eten te kopen. Het leven werd opeens eenvoudig. Je miste niets, want niemand kon iets gaan doen. Vele prikkels doofden uit.

En heb je ook moeilijke momenten gekend?

Natuurlijk. Mijn dochter woont in Nederland en haar heb ik toch al minstens twee maanden niet meer gezien. Ondertussen zit ik wel in de bubbel van mijn zoon, dus ik heb toch al op zijn kinderen mogen letten. Maar het paasweekend was verschrikkelijk. Als je helemaal alleen bent, begin je na te denken. Ik had me hiervoor nog nooit zo cruciaal alleenstaand gevoeld. Er is gewoon niemand die thuis op je wacht, geen vangnet om op terug te vallen, en dat viel me soms toch zwaar.

Denk je dat de samenleving lessen zal trekken uit deze coronacrisis?

Ik hoop het. We mogen niet meer terug naar vanwaar we gekomen zijn, dat is duidelijk. Vooral als klimaatactivist ben ik benieuwd hoe de samenleving zich zal herpakken en of en hoe de wereld zal verbeteren.