Salubris wint een jaar lang de leukste koffiepauzes

13 augustus 2019

Delen op

Neemt u nog dagelijks een middagpauze om even te deconnecteren? Heel wat Belgen slaan geregeld de lunchpauze over of spenderen ze aan surfen op het internet of scrollen op sociale media. Hierdoor komt ons brein zelden nog echt tot rust, wat dan weer gevolgen heeft voor onze gezondheid en ons geluk. NN wil bedrijven stimuleren om werk te maken van gezonde pauzes. Zo organiseerde de levensverzekeraar de wedstrijd ‘Take a break. Be happy!’ Tientallen bedrijven namen deel om een heel jaar lang de leukste koffiepauzes in de wacht te slepen. Vandaag mag het bedrijf Salubris uit Aalter zich de trotse winnaar noemen. Zaakvoerder Christine Van Hoorenweder licht toe waarom pauzes op het werk voor haar zo belangrijk zijn.

Waarom namen jullie deel aan de wedstrijd om pauzes binnen jullie bedrijf te stimuleren?
Voortdurend achter een scherm zitten is niet gezond. Af en toe pauzes nemen en even recht staan is niet alleen goed voor onze rug, maar ook essentieel voor ons hoofd. We zijn niet geprogrammeerd om de hele tijd gefocust voor een scherm te zitten. Zo zorgen we er onrechtstreeks ook voor dat onze medewerkers gelukkiger worden. En daar streven we naar. Sinds we meer inzetten op pauzes op het werk, merken we dat sommige mensen volledig opengebloeid zijn. Want de gesprekken die we voeren tijdens de pauzes, zorgen voor verbinding met anderen. Dit heeft dan weer een invloed op de motivatie en productiviteit van de medewerkers. Sinds we actief inzetten op pauzes, blijven mensen spontaan ook langer werken ‘s avonds. En deze positieve vibe straalt ook af op onze klanten.

Hoe moedigen jullie pauzes aan binnen Salubris?
We willen vanuit Salubris de beste werkgever worden. Het ultieme doel hiervan is om onze mensen op lange termijn gelukkiger te maken. Daarom is het belangrijk om op het werk ook ruimte te creëren om de sfeer, team spirit en samenhorigheid te verbeteren. Pauzes maken hier een belangrijk deel van uit. Elke middag hebben we een vast pauzemoment. We vragen alle medewerkers op dat moment om een half uur afscheid te nemen van hun bureau. De deur van het kantoor gaat op dat moment ook echt dicht. Ook moedigen we medewerkers aan om af en toe een losse pauze te nemen door de benen eens te strekken. Een opdracht gaan uitvoeren in het magazijn of ergens anders en ondertussen een babbeltje slaan met de collega’s is dagelijkse kost bij ons. En sinds we hebben deelgenomen aan de wedstrijd organiseren we elke maand ook een afterwork drink.

Wat is je rol hierin als bedrijfsleider?
Eerst en vooral is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven en tijd te maken voor je medewerkers. Ik probeer elke dag met enkele collega’s een koffietje te drinken of ‘s middags te lunchen met het team. Soms praten we over het werk, dan weer over andere zaken. Je kan ook elke dag aankomen en van ‘s ochtends tot ‘s avonds werken, maar dat is nefast voor de sfeer en de productiviteit. Elke maand organiseren we een drink op ons terras, zodat iedereen samen even samen kan komen in een ontspannen sfeer.

Welke tips zou je geven aan andere bedrijven om betere pauzes te nemen?
Het gaat niet om de kwantiteit, maar wel om de kwaliteit van pauzes. Samen aan tafel lunchen zorgt voor samenhorigheid. De nodige infrastructuur en inrichting is ook belangrijk om mensen te stimuleren ook om pauzes te nemen. Zo hebben wij bij Salubris de nodige inspanningen gedaan om van onze refter een gezellige plek te maken. We hebben ook geïnvesteerd in een pingpongtafel. Daar zullen we deze zomer ‘s middags wedstrijdjes organiseren. Als bedrijfsleider is het belangrijk om je enthousiasme door te geven aan je team. Zo kan je het beste in je medewerkers naar boven halen.

Wil je meer weten over kwalitatieve pauzes op het werk? Lees hier de brochure ‘Genoeg gewerkt, tijd voor Fika!’