Voor Cath is lopen de ultieme remedie tegen stress

20 maart 2019

Delen op

Uit het Nationaal Geluksonderzoek van levensverzekeraar NN en UGent blijkt dat sociaal welzijn in de privésituatie en met name stress, de hoeveelheid en het omgaan met, een zeer grote impact heeft op ons nationaal geluk. Cath Luyten schiet te hulp met enkele concrete tips die ons helpen omgaan met stress.

Hoe ervaar jij stress? En in welke situaties?

“ Stress manifesteert zich verschillend van persoon tot persoon. Bij mij uit zich dat fysiek in moeheid en een zwakke gezondheid. Mijn lichaam is daarbij een belangrijke tool die aangeeft wanneer het tijd is om op de gaspedaal te duwen. Maar ik betrap mezelf er ook op dat ik onaangenaam word naar mijn omgeving toe. Op momenten dat ik stressvrij ben, kan ik dat dan wel goed vatten en relativeren.

Stress is voor mij meestal gerelateerd aan mijn veeleisende job, maar niet uitsluitend. Ook het huishouden, het onderhouden van sociale contacten etc kan een bron van stress zijn. Je probeert alle bordjes in de lucht te houden en dat is gewoon niet altijd haalbaar. Ik ben dan ook iemand die enorm veel energie haalt uit het zien van en bijpraten met vrienden. Maar soms heb ik het verschillende weken na elkaar zo druk dat ik gewoon geen tijd heb om hen te zien, en dat zorgt dat ook weer voor een vorm van stress.”

Concrete tips:

 1. Kies voor wat jou energie geeft“Stress ontstaat doordat je iets doet dat net boven je capaciteit ligt, of dat nu professioneel of privé is. Daarom is het belangrijk dat je “neen” leert zeggen en je prioriteiten durft stellen.

  “Ik haal bijvoorbeeld energie uit het zien van mijn vrienden, in combinatie met een lange boswandeling. Daarna een lekkere trappist in een bruine kroeg met open haard. Dat is voor mij de ultieme ontspanning.”

 2. Leef je fysiek volledig uit“Sporten is voor mij een ware uitlaatklep. Fysiek heel zwaar bezig zijn, zorgt ervoor dat je even alleen met jezelf bezig bent en dat je alle zorgen rondom je vergeet. Voor mij is lopen dan ook de beste remedie tegen stress. Op die manier heb ik ook geleerd dat stress oplosbaar is en dat je het kan relativeren. Initiatieven zoals de NN Running Club passen hier perfect in.”
 3. Vermijd alcohol“Alcohol is een echte boosdoener als het gaat over stress. Maar om eerlijk te zijn, kan ik zelf ook echt van een heerlijk glas wijn genieten na een zware dag. Eigenlijk zou je je in drukke periodes volledig van alcohol moeten onttrekken, maar dat is en blijft een moeilijke opgave.”
 4. Praat erover“Wanneer het mij even te veel wordt, voelt het voor mij goed om erover te praten met gelijkgestemden.”

  “Ik ga echt in gesprek met vrienden, collega’s om met hen te bespreken hoe zij het aanpakken en wat hun perspectief op de realiteit is. Daar haal ik heel veel uit.”

 5. Baken je grenzen af“Het is spijtig dat stress zo aanwezig is in onze samenleving. Het is iets waar we mee hebben leren leven, en dat zou eigenlijk niet mogen. We voelen druk om hard te werken en er een uitgebreid sociaal leven aan over te houden.”

  “Je moet voor jezelf beseffen dat je niet alles kan, en dat dat ook ok is.”

 6. Schrap in je agenda“Maak van je hart een steen en durf “neen” zeggen op bepaalde projecten, uitnodigingen etc. Ga eerlijk het gesprek aan en geef aan dat je het er niet bij kan nemen. Dit is een erg moeilijke opgave wanneer je pas begint te werken, maar dit evolueert naarmate dat je ouder wordt.”
 7. Wees selectief“En dat niet alleen op vlak van je job, maar ook op vlak van vriendschappen. Je kan niet in iedereen tijd investeren, en dat is ok. Wees daarom streng voor jezelf: vriendschappen waar je alleen maar energie instopt, maar niets uithaalt, moet je durven te schrappen. Je evolueert als mensen en zo blijf je niet altijd met dezelfde personen gelijkgestemd, en dit moet je voor jezelf ook kunnen toegeven.”