Wat is de impact van de coronacrisis op ons Nationaal Geluk?

29 mei 2020

Delen op

Het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek geeft de Belg elk jaar inzicht in wat hem gelukkig maakt. Dit jaar is een bijzondere editie. De coronacrisis zette ons leven op zijn kop. De nieuwe resultaten zoomen dan ook in op de impact van de crisis op ons geluk. En wat blijkt? We waren goed bezig. Ten opzichte van 2018 steeg ons nationaal geluk van 6,55 naar 6,73 op 10. Maar de coronacrisis gaf het een deuk, waardoor het daalde naar 6,62 op 10. Bij studenten en arbeiders daalt het geluksniveau het meeste.  

Angst, eenzaamheid en werkgeluk negatief geïmpacteerd

Het voelen van angst, eenzaamheid ervaren en ons ongelukkig voelen met onze werksituatie zijn enkele van de factoren die ervoor zorgen dat onze levenstevredenheid daalt. Het aantal Belgen dat zich soms, vaak tot altijd angstig voelt, steeg sinds de crisis met 6%.  Daarnaast mist de Belg duidelijk sociaal contact en dat kan nefast zijn voor ons geluk. Wie zich tijdens de coronaperiode eenzaam voelt, heeft de helft meer kans om zich ongelukkig te voelen.

Ook de tevredenheid met onze werksituatie daalt. Het aantal Belgen dat zich ongelukkig voelt met zijn werk steeg met 4%, van 24% naar 28%. Vooral wie vreest om zijn job te verliezen, is significant minder gelukkig met zijn werksituatie.

Solidariteit brengt hoop

Maar, niet gevreesd. Er zijn ook lichtpuntjes in deze donkere tijden. De coronacrisis zorgt ervoor dat we ons meer betrokken voelen en creëert solidariteit. We zijn minder bezig met onszelf en denken vooral aan anderen. Daarom volgen we ook zonder morren de veiligheidsmaatregelen op. En wie doelgericht en betekenisvol handelt tijdens deze periode, heeft wel 50% minder kans om zich ongelukkig te voelen. Hopelijk zetten we het post-corona tijdperk in met zo’n positieve noot!

Wat na corona?

NN en UGent formuleerden een aantal aanbevelingen voor de overheid die de negatieve gevolgen van de coronacrisis moeten remediëren. Die kunnen teruggebracht worden tot drie pijlers van preventie en focussen zich hoofdzakelijk op mentaal welzijn:

  1. Universele preventie: algemene adviezen en tips & tricks die alle burgers kunnen beschermen. Daarbij staan algemene gezondheid en welzijn centraal.
  2. Geïndiceerde preventie: maatregelen die moeten voorkomen dat beginnende klachten verergeren. Er moet gericht advies zijn voor mensen die klachten ondervinden om gevoelens zoals angst, frustratie en eenzaamheid te kunnen terugdringen.
  3. Selectieve preventie: extra aandacht naar specifieke bevolkingsgroepen voor wie de impact van de coronacrisis het grootst is, denk onder meer aan studenten, alleenstaanden en arbeiders.

Het volledige dossier met alle resultaten kan je hier nalezen.