36% van de Belgen zit voor een scherm tijdens de lunchpauze

13 december 2018

Delen op

Zit jij tijdens de lunchpauze ook wel eens gekluisterd aan het scherm, te scrollen op Instagram op Facebook? Dan ben je niet alleen! Uit nieuw onderzoek van NN blijkt dat meer dan één op drie werkende Belgen zijn lunchpauzes spendeert aan het surfen op het internet en scrollen op sociale media. Daardoor wordt ons brein niet genoeg ontlast tijdens pauzemomenten en komen we vaak ook niet tot rust. NN pleit daarom voor de Fika. Het concept is razend succesvol in Zweden: samen pauzeren bij een kopje koffie en een informeel praatje maken met de collega’s.

Eén op tien Belgen staat nooit volledig uitgerust op

Maar liefst 84% van de werkende Belgen ondervindt regelmatig stress.
Stress heeft een negatieve invloed op onze werktevredenheid, onze slaap en onze productiviteit. Want één op tien Belgen staat nooit uitgerust op. Maar liefst 7 op de 10 Belgen geven zelfs toe af en toe een fout te maken op het werk omdat ze te vermoeid zijn. Stress heeft ook een impact op onze gezondheid. De meerderheid van de Belgen heeft regelmatig rug-, nek- of schouderklachten. Daarom roept NN de Belgische werknemers en werkgevers op om dringend werk te maken van kwalitatieve rustmomenten op de werkvloer.

Geen tijd voor lunch

Uit het onderzoek van NN blijkt dat slechts 67% van de Belgische werknemers dagelijks tijd neemt voor een lunchpauze. Bij zelfstandigen neemt amper 53% van de ondervraagden dagelijks pauze. 10% van de zelfstandigen neemt zelfs nooit een lunchpauze.

De lunchpauzes van de werkende Belgen worden ook steeds korter. Terwijl men vroeger al eens de opportuniteit zag om uitgebreid te lunchen op restaurant, spendeert 64% van werkende Belgen niet langer dan een half uur aan zijn lunchpauze. ‘Time is money’ was nog nooit zo toepasselijk.

Problematisch is echter vooral de kwaliteit van onze lunchpauzes. Slechts 42% van de ondervraagde Belgen neemt ’s middags de tijd om een praatje te slaan met collega’s. Drie procent van de ondervraagden gaat sporten en 14% maakt een wandeling. 36% van de Belgen hangt tijdens zijn pauze achter een scherm gekluisterd. Terwijl 29% van hen tijdens de middag op het internet surft, checkt 24% de sociale media.

NN pleit voor Fika

Levensverzekeraar NN wil werkgevers overtuigen om werk te maken van degelijke pauzes. Studies tonen aan dat het absenteïsme op de werkvloer daalt wanneer het bedrijf volop inzet op een betere fysieke, mentale en sociale gezondheid van de werknemers. Gelukkige werknemers zijn productiever. Wie positief in het leven staat, trekt met veel plezier naar het werk. En productieve werknemers dragen bij tot een bloeiende en gelukkige maatschappij.

Benieuwd naar alle resultaten uit het onderzoek rond pauzes op het werk? Lees dan hier het volledige persdossier.