Belgen dromen van verre reizen tijdens het pensioen, maar zijn financieel onvoorbereid

23 oktober 2019

Delen op

Klinkt met pensioen gaan jou als muziek in de oren? Een rustige periode met minder stress en met tijd om echt te genieten? Verre reizen, uitstapjes met familie en vrienden of tijd voor hobby’s die je al lang hebt laten liggen… Drie op vier Belgen ziet met pensioen gaan als iets positief. Maar wanneer het over geld gaat, verandert de zaak. De meeste Belgen (64%) maken zich zorgen over hun financiële situatie tijdens het pensioen. We vertrouwen hiervoor niet langer op de overheid en zijn zelf ook niet echt bezig met een degelijke financiële voorbereiding. Hoe komt dit? En wat kunnen we zelf doen om te starten met zorgen voor later? Jan Van Autreve, CEO van NN, helpt je op weg.

Hoe kijkt de Belg vandaag naar zijn pensioen?
Jan Van Autreve, CEO NN: ‘Met pensioen gaan is voor de meeste Belgen een fijn vooruitzicht. Maar de perceptie en de realiteit liggen vandaag mijlenver uit elkaar wanneer we het hebben over de financiële kant van de zaak. Het is confronterend vast te stellen dat wij Belgen dromen van een pensioen met verre reizen, wetende dat de overheid het niet zal kunnen betalen. En absoluut ook niet bezig zijn met de financiële voorbereiding van ons pensioen. De meeste Belgen weten ergens wel dat ze hier zelf voor een groot stuk voor verantwoordelijk zijn, maar het lijkt erop dat we collectief onze kop in ’t stand steken. Veel mensen lijken te vluchten van een situatie die onoverkomelijk moeilijk lijkt. Nochtans zijn er heel wat mogelijkheden om vandaag te starten met sparen voor een comfortabel pensioen.’

Hoeveel financiële reserve heb je nodig voor een comfortabel pensioen?
Jan Van Autreve: ‘Het gemiddelde pensioen van een zelfstandige of werknemer ligt met 1.157 onder de armoedegrens. De wettelijke pensioenen in België behoren bij de laagste in Europa. Hoeveel spaarreserve je nodig hebt hangt af van je persoonlijke situatie. Stel dat je na je pensioen wil genieten van een comfortabel inkomen van 2.657 euro, dan zal je grofweg zo’n 324.000 euro moeten bijeensparen om je pensioen van 1.157 euro elke maand met 1.500 euro aan te vullen. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde levensverwachting van 80 jaar. Maar die levensverwachting neemt ook elk jaar toe. Pensioensparen is een eerste stap, maar lang niet voldoende om een comfortabel pensioen op te bouwen. Via onze handige online tool kan je berekenen welk bedrag jij nodig zal hebben om op je oude dag safe te zitten.

Start vandaag met zorgen voor later!
Ben jij een pensioenpiekeraar, een pensioendromer of een pensioendoener? Hoe ga jij om met de financiële voorbereidingen voor je pensioen? Maak je je heel wat zorgen of zie je het door een roze bril?
Surf naar http://www.leef-lang-en-gelukkig.be en ontdek je welk gevoel je toekomstig pensioen bij opwekt. Je krijgt er ook een beeld van hoe jij vandaag al omgaat met de financiële voorbereidingen van je pensioen. Afhankelijk van jouw pensioentype geeft NN je tips op maat om vandaag te starten met het bouwen aan een comfortabel en gelukkig pensioen later.