Bij Cath Luyten komt de smartphone de slaapkamer niet meer in

27 juli 2018

Delen op

Cath Luyten hecht erg veel belang aan de kwaliteit van haar relaties met haar partner, vrienden en familie.

Te veel met je smartphone bezig zijn in bepaalde situaties, is volgens haar schadelijk zijn voor je relaties. Ze probeert hier dan ook heel bewust mee om te gaan. Zo besloot ze onlangs om de smartphone uit de slaapkamer te bannen. Ook tijdens etentjes kiest ze er bewust voor om haar smartphone aan de kant te leggen.

“Ik geef eerlijk toe dat ik het niet altijd even gemakkelijk heb om af te kicken van mijn smartphone. Vroeger was mijn smartphone checken om te kijken of ik niets gemist heb, het eerste wat ik deed ‘s ochtends. Na een aantal serieuze gesprekken met mijn partner, heb ik dit afgeleerd. De smartphone komt nu zelfs de slaapkamer niet meer in.”

Helemaal afkicken hoeft nu ook weer niet. De smartphone speelt een prominente rol in deze tijden, dat is niet anders in het leven van Cath: “Ik vind het belangrijk om mijn beste vrienden en familie op de hoogte te houden van mijn leven. Op vakantie stuur ik dus geregeld een foto door naar het thuisfront via Whatsapp. Zolang je geen slaaf wordt van je smartphone is dat volgens mij geen probleem. Ik voel niet de noodzaak om alles direct op Instagram te posten en kan er bewust voor kiezen om dit soms ook niet te doen.”

Maar er zijn situaties waarbij het volgens Cath not done is om heel de tijd naar je mobiele scherm te staren. Wanneer je er in drukke tijden bewust voor kiest om met vrienden af te spreken, dan moet het goed zitten: “Ik heb geen begrip voor mensen die tijdens een etentje meer op hun smartphone bezig zijn dan met de mensen waarmee ze tijd doorbrengen. Dat vind ik respectloos en onbeleefd. Als we met de televisieploeg op restaurant gaan, dan leggen we alle smartphones in het midden van de tafel. Degene die het eerst kijkt naar zijn smartphone, moet een rondje betalen.”

Wil je zelf ook bewust aan de slag om je smartphonegebruik te beperken tijdens sociale activiteiten? Lees dan hier onze tips.