Blijf actief, ook vanuit je home(office)!

7 april 2020

Delen op

Sporten thuis coronaIn tijden van quarantaine is het belangrijk om zowel fysiek als mentaal voor jezelf te zorgen. Dat betekent niet alleen een gezonde levensstijl, maar ook dagelijks bewegen. Sport is goed voor je moraal en je gezondheid, het versterkt je immuunsysteem en heeft, zoals het Nationaal Geluksonderzoek heeft aangetoond, een belangrijke invloed op je geluk. Maar het is niet altijd gemakkelijk om te bewegen als je vastzit tussen vier muren. Daarom geven NN en Energylab jou advies over hoe je actief kan blijven in deze periode van quarantaine.

Blijf actief, zelfs achter je bureau

De afgelopen drie weken deden velen van ons aan homeworking, maar dat beperkt onze bewegingsvrijheid enorm. Het enige wat we doen is ons verplaatsen van kamer. Zet wandelen dus zeker ook op je to do-lijst!

Een paar tips om thuis actief te blijven:

  • Beweeg regelmatig. Sta minstens om de 45 minuten op en strek je benen. Of je nu een glas water haalt of je handen wast, het maakt niet uit! Het belangrijkste is dat je een beetje beweegt tussen je verschillende taken door.
  • Loop rond terwijl je telefoneert.
  • Doe wat versterkende oefeningen zonder je bureau te hoeven verlaten.

Maak een wandeling tijdens je lunchpauze en profiteer van de lentezon om jouw vitamine D-reserves een boost te geven.

Verander jouw woonkamer in een fitnessruimte

In deze periode is het essentieel om verplaatsingen tot het strikte minimum te beperken en alleen voor essentiële zaken de baan op te gaan.  Als je vroeger regelmatig naar de sportschool ging, is dit het ideale moment om jouw woonkamer om te vormen tot een tijdelijke fitnessruimte.  Panikeer niet als je geen toestellen hebt, het enige wat je nodig hebt is een mat en je tv (of computer). Op YouTube vind je verrassend veel fitnessvideo’s waar je vrije toegang tot hebt (die van MAD FIT bijvoorbeeld).  Dus waar wacht je nog op om van je woonkamer je nieuwe sportschool te maken?

Opruimen, schoonmaken, strijken,… een echte training!

Stofzuigen, strijken, ramen lappen, de vaatwasser legen, de keuken schoonmaken, kinderspeelgoed opruimen… Jouw dagelijkse huishoudelijke taken zijn al een training op zich. Probeer ze gewoon iets intensiever uit te voeren dan normaal. Je huis zal schitteren als nooit tevoren en jij zal de perfecte kans hebben gehad om te bewegen.

Geniet van het buitenleven (met mate!) en volg de bestaande maatregelen.

Ook voor Robin Decottignies van Energylab is het belangrijk om in beweging te blijven. Maar als je de benen buiten wilt strekken, vergeet de maatregelen dan niet: train alleen, kies voor een activiteit in openlucht en liefst niet te ver van huis. Als je tijdens jouw sportsessie andere mensen tegenkomt, houd dan een minimale afstand van 1,5 m. Deze afstand maak je best wat groter wanneer je intensief sport. Je longventilatie neemt dan toe waardoor je meer microdruppels uitademt.

Rol, ren, loop en ondersteun het medische personeel. 

Tijdens deze periode van quarantaine en dankzij de actie Keep Moving kan je het verplegend personeel ondersteunen door sportieve uitdagingen aan te gaan. Blijf individueel actief, ontvang een virtuele medaille en stuur deze naar een verzorger die jij wilt feliciteren.

Maar vooral, overdrijf niet!

Oké, je begrijpt de boodschap nu wel: beweeg! Maar forceer niets en ga niet boven de 75% van je maximale hartslag. Een te intensieve training heeft een negatieve invloed op jouw immuunsysteem en kan het tegenovergestelde effect hebben van wat je wilde. Wandelen, fietsen, tuinieren, schoonmaken, opruimen,… het belangrijkste is om actief te blijven en voor jezelf en je geliefden te zorgen.