Blijf bezig én gelukkig, samen met je kinderen

7 april 2020

Delen op

Kinderen bezighouden Corona

Week vier. Intussen is al het speelgoed bovengehaald en deed elk hoekje van het huis dienst als office of the day. Fulltime werken van thuis uit met kinderen, een uitdaging? Uiteraard. Dat valt nu eenmaal niet te onderschatten. Herinner je nog het live interview tijdens het BBC News met Professor Robert Kelly? Elke thuiswerkende ouder met kinderen herkent de situatie. De video ging dan ook viraal in een mum van tijd. In deze tijden zijn we allemaal een beetje Robert Kelly.

Er werd de voorbije dagen online en offline heel wat gedeeld om onze spruitjes nuttig bezig te houden. Ontzettend handig en zeker welkom deze dagen. Maar intussen weten we ook dat het perfecte schema niet bestaat en dat een mindere werkproductiviteit er gewoon bij hoort. Je kind, kind laten zijn is nu meer dan ooit belangrijk.

JOMO

Misschien is het tijd voor JOMO (Joy of Missing Out). Meer rust in de dagen. Weg van het gevoel van je dagelijks te moeten heruitvinden. Hoe doe je dat in combinatie met werk en kinderen? Lees gerust verder.

De visuele -realistische- dagplanning

Routine brengen in de dagen blijft een goed idee. Wat hierbij helpt is een visuele dagplanning. Je hebt de voorbije dagen vast heel wat zaken gedaan die succesvol bleken. Verzamel ze en maak een 7-tal dagplanningen. Na enige tijd kan je die planning gewoon herhalen. Extra tip hier? Maak tijdsblokken van 1 uur en plaats kleine tekeningetjes bij elk deel. Maak het niet te ingewikkeld, zo blijft het haalbaar. Overloop ’s morgens allemaal samen wat er die dag staat gepland. Zo weet iedereen waar hij of zij kan naar uitkijken. Stel je verwachtingen hier niet te hoog, uiteraard zal niet alles volgens plan verlopen. Herinner jezelf er dan aan dat voor dit alles de dingen ook vaak anders verliepen dan verwacht.

Speelgoedrotatie

Kies een aantal speelgoedjes om mee te spelen en stal ze opnieuw uit. De rest van het speelgoed berg je op. Na enkele dagen kan je ze vervangen door andere speelgoedjes, zo behouden ze interesse. Hetzelfde kan perfect voor de leesboekjes.

Blijven bewegen

Kinderen moeten zich fysiek kunnen uitleven. Ze moeten kunnen rennen, experimenteren met geluiden, springen, huppelen en zingen. Maak dat een groot deel van je dag. Zet de muziek aan, dance party! En waarom niet terug “de vloer is lava” zoals enkele jaren terug? Leg kussens op de grond en spring van het ene naar het andere. Of bouw een fort met alles wat je in de woonkamer vindt.

Lekker buiten en dagdromen (ook zonder kinderen)

Verzamel stenen en blaadjes, leg ze per grootte en kleur. Maak tekeningen met stoepkrijt of waterfiguren met een beker water en penseel. Leg een deken op het gras en zoek figuurtjes in de wolken. Dagdromen bevordert creativiteit. Ga samen op je rug liggen en laat de energie stromen. Als je de luxe hebt om af te wisselen met een partner, doe dat ook heel even zonder de kinderen. Rustig veen moment voor jezelf nemen levert vaak goede ideeën op.

Stil en educatief spelen

Het is oké dat je kinderen zich af en toe alleen moeten bezighouden. Bij de iets oudere kinderen kan dat dankzij schooltaken. Toch nog wat rustige inspiratie nodig? Teken op voorhand cijfers op witte A4’tjes en laat ze de volledige lijn beplakken met stickertjes. Op het einde heb je tien mooie cijfers die ze kunnen ophangen in volgorde.

Virtueel bezoek

Ook grote bedrijven zoals Apple en Google houden rekening met JOMO. Zo kan je jouw schermtijd bijhouden op je smartphone en kan je op Youtube een pauzeknop installeren. Kies hier niet voor eindeloos gescroll. Ga een keer voor de OnlineZOO en de ZOOschool. Zowel in de Zoo van Antwerpen als in Planckendael kan je volgen hoe het gaat met de dieren tijdens de lockdown. Of surf naar het online lockdownlab van Technopolis: zolang de lockdown duurt, toont Technopolis je hoe je jouw keuken omtovert tot een echt lab.

Meehelpen met mama en papa

Kinderen houden er vaak nog het meest van om mama en papa mee te helpen met het echte werk, zowel binnen als buiten. Laat ze mee koken, de was wegleggen, wc-rolletjes vervangen (als er toiletpapier is ;-)) of het terras opfleuren met bloemen. Het duurt dan allemaal misschien iets langer, maar zo voelen ze zich betrokken en belangrijk.

CELEBRATIONS

Vier samen de leuke momenten van de voorbije dag! Het bevordert een positief gevoel voor bedtijd. Bespreek heel even alle leuke dingen die jullie -al dan niet samen- deden en geef een luid applaus voor alweer een geslaagde dag!