Cath Luyten is 100 procent gelukkig met haar job

5 december 2018

Delen op

Voor Cath Luyten is werken een passie. Ze haalt er veel energie uit en kan zich geen leven zonder haar job inbeelden.

Ons werk is een belangrijke factor in ons geluk. Wie een boeiend beroep uitoefent, leuke collega’s heeft en hart en ziel in zijn job kan steken, is meteen ook veel gelukkiger. Dat is bij Cath Luyten niet anders. Zij kan zich geen ander leven inbeelden. “Het stond al lichtjes in de sterren geschreven dat ik deze job zou uitoefenen. Als kind nam ik al regelmatig een microfoon en praatte ik cassetjes vol. En toen mijn vader met zijn eerste handycam thuis kwam, was ik er als de kippen bij om de show te stelen. Ik kan dus zeggen dat ik vandaag doe waar ik altijd al van droomde.”

Soms krijgt Cath van haar familie de vraag of ze niet te veel hooi op haar vork neemt. “Maar ik haal net energie uit mijn werk. Ik vind het niet erg om eens een avond of tijdens het weekend te moeten werken. Wel begrijp ik dat dat voor mensen die minder gelukkig zijn met hun job anders ligt. Maar voor hen heb ik deze gouden raad: verruim je horizon en wees niet bang om iets anders te zoeken. Je spendeert meer tijd op je werk dan dat je bij je familie bent. En het is ook leuker als je ’s avonds enthousiast over je werk kan vertellen dan dat je ongelukkig thuis komt.

Net zoals iedereen beleeft Cath ook wel eens een dipje. “En dan neem ik dat wel mee naar huis en kan ik er wel eens van wakker liggen. Als bekende Vlaming word ik natuurlijk ook in mijn privéleven bekeken en aangesproken. Soms vraag ik me af hoe ik zou leven zonder de aandacht. Mensen volgen je met een vergrootglas. Al wil dat niet zeggen dat ik niet eens verfrommeld kan buiten komen!”

Het werk is voor Cath de perfecte manier om zich uit te leven. “Als het persoonlijk eens wat minder gaat, kan ik op het werk de knop goed omdraaien. Mijn job is de beste afleiding en maakt me gelukkig. En wanneer ik thuis afstand wil nemen van het werk, trek ik mijn loopschoenen aan. Hoewel ik er te weinig tijd voor heb, blijft lopen de beste manier om alles te relativeren. Ik voel meteen het effect van het gelukshormoon dat vrijkomt.”

Wil je meer weten over de resultaten uit het Nationaal Geluksonderzoek over de invloed van jobtevredenheid op ons geluk? Lees hier het volledige persdossier.