‘Dansen werd vervangen door coronatochten.’ – Hoe Brigitte (69 jaar) deze crisis beleefde.

21 maart 2021

Delen op

Hoewel er beterschap in zicht is, kreeg ons geluk een flinke deuk door de crisis. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek. Toch zijn er een paar groepen in onze maatschappij die hun geluk de afgelopen maanden goed hebben kunnen bewaren. De 65-plusser is er een van. Voor Brigitte, alleenstaande en 69 jaar, was de stopzetting van haar danslessen het grootste verlies tijdens de crisis. Maar bij de pakken blijven zitten, staat niet in haar woordenboek. Ze smeedde nieuwe vriendschapsbanden en trekt er wekelijks op uit voor een grote coronatocht.

Brigitte, welke rol speelt dans in je leven?

“Ik heb altijd al gedanst en heb lang zelf ook aerobics gegeven. Voor mij is er niets zo goed voor je lichaam én geest als dansen. Je beweegt, je traint je hersenen, je maakt plezier en  vergeet alles om je heen. Tussen mijn 50ste en 64ste ben ik even gestopt met dansen om full time te werken, ik moest financieel bijbenen voor mijn pensioen. Maar vanaf mijn 64ste ben ik opnieuw gestart bij dansschool Planeet Mars, daar volg ik 50+ K’Robics, dansles speciaal voor 50-plussers. Ik speelde daar ook al mee in dedansvoorstelling “Amour du temps”.”

Door de crisis konden die danslessen niet langer doorgaan, hoe heb je dat beleefd?

“Dans is mijn uitlaatklep. Voor de crisis ging ik vier dagen per week 6 uren dansen. Toen dat wegviel ben ik echt in een zwart gat gevallen. Ik kan niet stilzitten, maar plots is alles toe en mag je niemand meer zien. Dat was enorm zwaar. Het is mijn dansleraar Koen, die mij uit de put heeft getrokken en mij overtuigde om met een vriendin uit de dansschool af te spreken. We zijn samen gaan wandelen en nooit meer gestopt. Vanaf nu trekken we wekelijks op coronatocht, een wandeling van 15km ergens in Vlaanderen.”

Wie of wat heeft jou door deze crisis gesleurd?

“Mijn vrienden, mijn kinderen en kleinkinderen, de buitenlucht opzoeken en bewegen. Wanneer ik voelde dat het niet goed ging, sprong ik op mijn fiets en fietste ik naar een vriendin voor een buitenbabbel. Dat zorgde ervoor dat ik mijn hoofd kon vrijmaken. Maar eenvoudig was het niet, soms moest ik mezelf echt een spreekwoordelijke ‘shot onder mijn gat’ geven. Ik begrijp heel goed dat sommige mensen die energie niet altijd hebben en alleen blijven met al hun negatieve gedachten, dat lijkt me nefast voor je geluk en je gezondheid.”

Er komen een paar versoepelingen aan, wat staat er bij jou nog op de agenda?

“Het is inderdaad leuk om iets te hebben om naar uit te kijken. Op dit moment train ik samen met mijn dansschool voor een virtuele voorstelling die een combinatie zal zijn van getuigenissen en dans. Het is nog niet the real deal, maar daar kijk ik zeker naar uit!”

Voor meer informatie over de dansschool van Brigitte kan je hier terecht: http://www.planeetmars.be