“De crisis gaf ons net de tijd om ons te verdiepen in het financiële.” – STOOM

19 mei 2021

Delen op

Uit een eerder UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek bleek dat het geluk van zelfstandigen een pak hoger ligt dan dat van ambtenaren. Maar hoe beïnvloeden de financieel turbulente tijden het gemoed van zelfstandigen? We vroegen het aan Louis. Hij is samen met Eva en Leen de drijvende kracht achter STOOM, een koffiebar en coworking space in Vilvoorde. Sinds 1 juli 2020 zijn ze actief, maar oorspronkelijk wilden ze al op 1 april starten. Corona stak daar een stokje voor. En ook de tweede lockdown zorgde voor heel wat uitdagingen. Toch wisten ze als jonge starters het hoofd koel te houden en bleven ze gericht voor hun doel gaan.

Het zijn turbulente tijden voor zelfstandigen, hoe beleven jullie deze?

Het was en is zeker niet eenvoudig. In januari 2020 was het huurcontract in orde, toen wisten we nog maar amper wat Corona was, laat staan dat het onze levens zou beheersen. We hebben de lancering met een paar maanden moeten uitstellen. Daardoor hebben we onze renovaties wel tot in de puntjes kunnen afwerken en ons extra kunnen verdiepen in het financiële aspect van onze zaak.

En toen kwam de tweede lockdown?

Klopt, de coworking space bleef open, daar konden we alles coronaproof organiseren, maar voor de koffiebar hebben we creatieve oplossingen moeten zoeken. We boden brunches aan, vaak in thema. Ik ben nog nooit zo blij geweest met al die feestdagen. Dat werkt verbazend goed. Het brunchconcept zullen we zeker behouden. Er is ook heel veel solidariteit tussen zelfstandigen onderling. We werken geregeld samen met andere lokale zaken. Zo delen we klantenbestanden en bereiken we een nieuw publiek.

Hoe gaat het met jullie financiële gemoedsrust?

Financieel was en is het zeker niet simpel. Maar dankzij een sterk en duidelijk kasplan wisten we zeer goed waar we aan toe waren en wat we aankonden. Go for Business, een starterstraject van Unizo, heeft ons daar enorm goed bij geholpen. Dankzij zo’n plan weet je wanneer je risico’s neemt en wanneer niet. En dat brengt rust. We hebben wel alle mogelijke premies aangevraagd. Zonder die steun hadden we het niet gehaald. Maar we behouden het vertrouwen en weten waar we mee bezig zijn.

Uit de Financiële Gemoedsrust Barometer blijkt dat zelfstandigen opvallend beter scoren op financiële kennis. Hoe is het met jullie financiële kennis gesteld?

Bij aanvang had niemand van ons enorm veel ervaring of financiële kennis. We hebben ons goed laten omringen en adviseren door instanties als Unizo, NSZ, onze bank,… en ‘dankzij’ corona hebben we wel extra veel tijd gekregen om alles goed uit te zoeken. Van bij de start hebben we alles zeer nauwlettend opgevolgd waardoor we enorm snel gegroeid zijn en zeer veel hebben bijgeleerd.

Tot slot, heb je nog tips voor andere zelfstandigen?

  1. Laat je goed omringen. Praat met andere zelfstandigen en wissel kennis uit. Klop aan bij instanties. Zo hebben wij door een gesprek met NSZ heel wat kunnen besparen.
  2. Blijf creatief en flexibel. We mogen er niet vanuit gaan dat het oude normaal snel zal terugkomen.
  3. Vind rust. Weet goed wat je in handen hebt en heb vertrouwen. Als je weet welk vlees je in de kuip hebt, dan weet je ook wat je aankan.
  4. Laat je niet tegenhouden. De zin om te ondernemen primeert op de angst om te falen. Volg die goesting.

Wil je meer weten over de financiële gemoedsrust van zelfstandigen? Lees dan hier de resultaten van de laatste Financiële Gemoedsrust Barometer, uitgevoerd door NN en onderzoeksbureau Indiville.