De gelukswijsheid van NN runner Bashir Abdi

20 april 2018

Delen op

“Wees jezelf, loop en laat je door niemand tegenhouden”

NN Running Team: wereldtop verenigd

Het NN Running Team brengt de wereldtop van langeafstandslopers bij elkaar en is daarmee een unicum in de hardloopsport. Een team met 61 topatleten uit vijftien landen werken samen in één team. Behalve de Belg Bashir Abdi hebben regerend Olympisch kampioen Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder, wereldkampioen en Olympisch kampioen Kenenisa Bekele, winnares van de Chicago Marathon 2016 Florence Kiplagat en de Nederlander Abdi Nageeye zich verbonden aan het team dat gesponsord wordt door Nike en NN Group.

Bashir Abdi (29) is het nieuwste lid van het NN Running Team. De Belgische langeafstandsloper maakte zijn marathondebuut tijdens de NN Marathon Rotterdam en focust op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Maar de sportieve glans is niet de enige reden waarom Bashir de loopschoenen aantrekt. Lopen maakt Bashir gewoon gelukkig. “De deur uitstappen, lekker zweten en je hoofd leegmaken. Meer heb ik niet nodig om happy te zijn.”

– Dag Bashir, welkom bij het NN Running Team. Ben je blij dat je nu deel uitmaakt van deze groep?

Ja, ik ben echt heel blij. Zelf vind ik het superleuk dat er een groot team bestaat in de atletiekwereld. Normaal gezien is atletiek toch een sport waarin je op jezelf bent aangewezen. Maar het NN Running Team creëert een groepsgevoel onder de atleten. Zo wordt het bijna een teamsport en dat vind ik wel fijn.

– Waarom heb je je aangesloten bij het NN Running Team?

Mijn goede vriend Abdi Nageeye is al een tijdje lid van het team. Hij vertelde me heel wat positieve verhalen. Met mijn eigen ogen zag ik ook hoe hij als atleet gegroeid is en dat gaf me de motivatie om ook voor het team te kiezen. Ik leerde de mensen achter het team kennen en al snel wist ik dat ik hier deel van wilde uitmaken. NN zorgt ook voor goede faciliteiten en begeleiding voor de atleten. Als lid van het NN Running Team kan je je zo volop focussen op de sport.

– Het NN Running Team focust zich op marathons, terwijl jij echter bekend staat als een topper in de 5.000 meter en de 10.000 meter. Betekent dit een carrièreswitch?

Een beetje wel. Toen Abdi vorig jaar het Nederlands record liep op de marathon van Amsterdam, kreeg ik zelf ook zin om marathons te gaan lopen. Dat ontbreekt ook op mijn CV en ik heb nood aan die uitdaging. Ik loop dit jaar zeker nog wedstrijden op de 10.000 meter, maar zal dat meer afwisselen met marathons.

– Je hebt net je eerste marathon achter de rug in Rotterdam. Wat zijn de ambities voor de toekomst?

Mijn ultieme doel is om de marathon op de Olympische Spelen in Tokyo 2020 te lopen. Dat ligt echter niet zo ver meer, dus als ik als ervaren atleet aan de start wil staan moet ik nu stevig beginnen trainen. Daar zal het NN Running Team me zeker bij helpen. Als ik nu begin op te bouwen, heb ik tegen Tokyo 2020 de nodige ervaring. Maar eerst moet ik leren wat het marathonlopen juist inhoudt. Ik heb nog anderhalf jaar om het beste uit mezelf te halen.

– NN gaat op zoek naar wat de Belgen gelukkig maakt. Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Wat mij het meest gelukkig maakt, is gewoon lopen. Lopen is voor mij een manier van reizen. Wanneer ik mijn loopschoenen aan doe en buiten kom, ontdek ik nieuwe mensen en nieuwe locaties. Door te lopen leer ik nieuwe culturen en nieuwe gewoontes kennen. En zo leer je ook alles anders te zien. Lopen maakt mij echt gelukkig. Op dagen dat ik niet kan lopen, zoals verplichte rustdagen, voel ik me niet zo happy. Maar als ik kan gaan lopen, kan ik lekker zweten en mijn hoofd leeg laten. Zalig is dat!

– Kan jij dan zorgeloos genieten van een loopwedstrijd, of blijf je toch gefocust op de prestatie?

Bij wedstrijden wil ik er natuurlijk het maximale uithalen. Maar wanneer je een goede wedstrijd loopt, besef je dat alle trainingen en opofferingen de moeite zijn geweest. En dan wil je nog verder gaan (lacht). Soms heb je al eens een tegenslag door een blessure of een slecht resultaat. Maar dan ga je er de volgende dag gewoon opnieuw voor.

Wat mij het meest gelukkig maakt, is gewoon lopen. Lopen is voor mij een manier van reizen.

 

– Uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat gezonde mensen ook gelukkiger zijn. Hoe zorg jij voor je gezondheid?

Ik doe eigenlijk niets speciaals. Ik eet gezond en ik sport heel veel. Dat zijn mijn secret weapons om gezond en gelukkig te blijven.

– Was je altijd al zo sportief?

Jazeker. Ik heb mijn hele leven lang gesport. In rustperiodes train ik natuurlijk minder en ga ik wat minder lopen. Maar ik blijf wel actief. Meestal ga ik dan met vrienden wat voetballen of kies ik eens voor de fiets of het zwembad. Maar ik kan niet stil blijven zitten.

– Hoe zou jij mensen aan een gezond en actief leven helpen?

Door hen te overtuigen om te sporten. Ik woon zelf in Gent en heb een eigen vzw om mensen te helpen sporten. Met Sportaround vzw willen we mensen laten sporten die daar anders de kans niet toe hebben. We werken samen met scholen in de omgeving en geven er bewegingslessen, op een vaste locatie waarmee iedereen vertrouwd is. En we zien hoe de kinderen opleven door te sporten.

Welke tips kan je geven aan Belgen die willen sporten?

– Begin rustig & forceer niets.
– Alles start met de juiste uitrusting. Op vlak van kledij heb je niets speciaals nodig. Alleen goede loopschoenen zijn wél erg belangrijk.
– Omring je met mensen die je motiveren.
– Laat mensen je niet tegen houden om een doel te bereiken.
– Hou vol en wees jezelf. Tegenslagen gaan over. De volhouder wint.
– Blijf menselijk en overdrijf nooit. Alles heeft zijn tijd nodig. Dat geldt ook voor het echte leven.

Bedankt voor deze mooie tips, Bashir. Nog veel geluk met je marathoncarrière!

 

Sportaround vzw laat alle kinderen sporten

Bashir Abdi heeft niet alleen gouden benen, hij beschikt ook over een gouden hart. Bashir is één van de krachten achter de vzw Sportaround en zet zich in om kinderen te laten sporten. De vzw organiseert naschoolse bewegingslessen in en rond Gent. Zo kunnen kinderen zich ontplooien in hun vertrouwde omgeving, met een vaste lesgever en aan een lage prijs, zodat sporten voor werkelijk iedereen toegankelijk is.

Sportaround vzw organiseert ook sportevenementen en probeert de kinderen hieraan te laten deelnemen. De organisatie is ook actief in het buitenland. Zo werkt Sportaround aan de wederopbouw van het dorpje Raaso in Ethiopië. Daar wordt momenteel gewerkt aan een duurzame waterput. Op termijn hoopt Sportaround er een sportacademie op te bouwen en iedereen al sportend samen te brengen.

In Mozambique steunt Sportaround de opstart van een sportacademie die de lokale verenigingen samen brengt. De vzw wil er jongeren aan atletiek laten doen. Ook de meisjes, want dat is in Mozambique niet evident. Het project zit nog in een beginfase en kan op alle steun rekenen.

Meer info op www.sportaround.be.