Over de impact van onderwijs & opvoeding op het geluk van de Belg

25 februari 2018

Delen op

Save the date: juni 2018

Ook het komende jaar werken professor Lieven Annemans en doctoraatsstudent Jellen T’Jaeckx verder aan het Nationaal Geluksonderzoek. Extra data wordt verzameld en de analyses gaan voort. Zo zal er ook gewerkt worden met een burgerpanel dat zal meedenken over de resultaten. Deze eerste resultaten zijn dus maar het begin. Professor Annemans: “Bij dergelijk onderzoek heeft men vaak de neiging te veralgemenen. Wij willen graag meer nuance brengen in onze analyses, en beter begrijpen wat voor wie tot meer of minder geluk leidt. We zullen daarbij naar een aantal levensdomeinen in het bijzonder kijken.”

Het eerst volgende levensdomein op de agenda is onderwijs en opvoeding. In juni maakt UGent de resultaten die daarop betrekking hebben publiek. Samen met experts binnen dat gebied worden dan ook aanbevelingen gedaan om de Belg gelukkiger te maken.

Professor Annemans licht alvast een tipje van de sluier. “We hebben gekeken of mensen die in hun jeugd gepest werden of anderen pestten anders scoorden op vlak van geluk. Uit de cijfers blijkt dat mensen die in hun jeugd werden gepest ongelukkiger zijn. Zij scoren opmerkelijk lager op hun algemene levenstevredenheid (0,59 punten minder). Dit gaan we zeker verder uitzoeken.”