Professor Annemans over het verband tussen geld en geluk

8 november 2018

Delen op

“Steeds meer willen werkt negatief”


De voorbije maanden leerden we dat een goede gezondheid, hechte vriendschappen en een warme, stabiele jeugd ons geluk beïnvloeden. Nieuwe resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek van UGent en NN tonen nu aan dat onze financiële situatie – zoals verwacht – een belangrijke impact heeft op ons geluksniveau, maar dan wel op een bijzondere manier. Geluksprofessor Lieven Annemans legt uit.

Professor Annemans, is geld belangrijk voor ons geluk?

“Ons inkomen is in de eerste plaats belangrijk om te kunnen voorzien in basisbehoeften zoals voedsel, huisvesting en verwarming, en een stabiele levenssituatie. Inkomen is dus belangrijk is voor geluk, maar als men al veel heeft leidt nog meer inkomen niet tot steeds meer geluk. Eén van de opvallende conclusies van het onderzoek is dat de gemiddelde levenstevredenheid weliswaar stijgt met het inkomen, maar opnieuw daalt bij de hoogste inkomens. Belgen met de allerhoogste inkomens zijn opnieuw wat minder tevreden met hun inkomen hun sociale relaties, hun hoofdberoep en hun woonomstandigheden.”

Waarom verlangen sommigen altijd maar meer?

“We zien in ons onderzoek dat de gemiddelde Belg zijn financiële status slechts een 6 op 10 geeft en dat 7 op 10 Belgen een hoger inkomen verlangt. Het is uiteraard niet onlogisch dat mensen die het minder breed hebben meer verlangen naar een hoger inkomen. Maar ook bij de beter gegoeden onder ons blijven sommigen verlangen naar meer. Als we al enig geluk puren uit materiële rijkdom, dan is dat sowieso van korte duur. Het geluksgevoel dat sommigen ervaren als ze bijvoorbeeld een nieuwe dure wagen kopen vervaagt zeer snel. Vaak ziet men ook dat men dure dingen koopt om een gebrek aan echt geluk te compenseren. En hoe meer men heeft hoe meer sommigen nog extra lijken te willen.”

Moeten we bewuster omgaan met ons geld?

“In de mate waarin men dat kan, ja uiteraard. Maar niet iedereen kan dat. Ik pleit voor een betere inkomensverdeling zoals bijvoorbeeld in de Scandinavische landen, niet toevallig de gelukkigste landen ter wereld.

Schulden verstoren onze financiële gemoedsrust en zijn dan ook nefast voor ons geluk. Bijna de helft van de Belgen heeft een lening of hypotheek openstaan en drie kwart van hen doen dit uitsluitend om een woning, auto, nieuwe zaak of verbouwingen te kunnen betalen. 13% van de Belgen heeft naast de lening of hypotheek ook nog andere schulden. En wie daarvan wakker ligt, heeft over het algemeen 46% minder kans om gelukkig te zijn dan Belgen zonder schulden.

Daarentegen, wanneer men de mogelijkheid heeft, dan zien we dat het inbouwen van zekerheid, zoals bijvoorbeeld aan pensioensparen doen of een levensverzekering aangaan, een positieve impact blijkt te hebben op ons geluk, ongeacht het onderliggend inkomensniveau.”

Opmerkelijke bevindingen die aantonen hoe bepalend onze financiële huishouding voor ons geluk kan zijn. Wil je meer weten over de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek? Lees dan hier het persdossier.