Een goede slaap is essentieel voor je geluk

28 januari 2021

Delen op

Het gaat niet zo goed met ons geluk. Nieuwe resultaten uit het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek tonen dat ons geluk door de tweede coronagolf een extra deuk heeft gekregen. We voelen ons angstiger, ervaren meer eenzaamheid en zijn neerslachtiger. Ook onze slaapkwaliteit gaat erop achteruit. En die heeft een grote impact op ons geluk. Slaapexperte Annelies Smolders deelt haar visie en tips.

De crisis heeft een impact op onze slaap.

“Sinds de uitbraak van het coronavirus, zijn er veel meer mensen met slaapstoornissen. En hier zijn verschillende redenen voor; we ervaren meer stress, we piekeren over onze financiën, veel mensen zijn iemand dierbaar verloren waar ze geen waardig afscheid van hebben kunnen nemen, we zijn onze dagen sneller beu en kruipen daarom vroeger in bed,… enzovoort. Het zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat we de slaap niet kunnen vatten of lichter slapen,” legt Annelies Smolders uit.

En een gebrek aan kwalitatieve slaap speelt in op ons gemoed?

“We slapen zodat ons lichaam opnieuw kan opladen, zowel fysiek als mentaal. Zo helpen onze dromen om onze emoties die we doorheen de dag ervaren te verwerken. Dromen zorgt dus voor een emotionele ontlading. Wanneer je minder goed slaapt, zijn die dromen minder aanwezig in je slaapcyclus en kan je lichaam je emoties minder goed verwerken en staan we ’s morgens minder opgeladen op. Op lange termijn kan zich dit effectief vertalen in het ervaren van meer angst of neerslachtigheid.”

Wat kunnen we doen om onze slaap te verbeteren?

Slaap is iets zeer persoonlijk, en er zijn vele factoren die je slaapkwaliteit beïnvloeden, maar er zijn wel een aantal tips die van toepassing zijn op ieder van ons:

  1. Creëer een slaaproutine: sta elke ochtend om hetzelfde uur op. Wil je ‘uitslapen’ in het weekend? Voeg dan maximaal 1 uur à 1,5 uur toe aan je normale ontwaakuur.
  2. Ga slapen wanneer je slaperig bent: sommigen onder ons zijn de dag beu, of zijn ’s avonds niet graag alleen en duiken daarom vroeger onder de dons. Met als gevolg dat je wakker ligt en ook dunner slaapt. Ga dus pas naar bed, wanneer je ogen toevallen.
  3. Let op je voeding: alcohol, koffie en zwaar eten bevorderen slaapproblemen. Vermijd koffie en alcohol en kies ’s avonds voor een lichte maaltijd.
  4. Zoek daglicht op: blauw licht zorgt ervoor dat we overdag goed wakker worden. Zoek het dan ook vooral op in de voormiddag. Ga naar buiten, zet je bureau tegen het raam of zoek redding bij lichttherapie. En uiteraard; vermijd blauw licht ’s avonds. Leg die smartphone of tablet een uur voor je gaat slapen aan de kant.

Wie is Annelies Smolders?

Annelies is psychotherapeute en slaapexperte. Met meer dan 25 jaar ervaring op de teller hielp ze duizenden mensen met slaapklachten beter slapen. Wie vanop afstand aan de slag wil met zijn slaap kan tips vinden in haar boek Start to Sleep: leer weer slapen zonder medicatie en zonder kopzorgen of kan een kijkje nemen op starttosleep.be, een online slaaptraining.

Voor meer informatie over de impact van de coronacrisis op ons geluk kan je hier terecht.