“Geld is geen doel, geld is een middel.”

18 november 2018

Delen op


“Dienaar van het geld, of geld ten dienste van jou?”

Welk leven wil je leiden? Geleid door geld of geleid door je echte interesses en dromen?
Vaak leven we alsof geld hebben het doel op zich is, maar dat is het zelden. Comfort, zekerheid, respect, plezier, keuzes, dromen realiseren, relaties in stand houden en verdiepen … dat is eigenlijk wat we écht willen. Als je geld als een middel gaat inzetten voor jouw bewuste keuzes, besef je meteen dat het geld jouw leven gaat dienen en niet omgekeerd. En zo kom je sneller bij je doelen uit.

Enkele startertips; probeer deze vragen te beantwoorden:

  • Bepaal de betekenis van je leven: wie wil je zijn voor jezelf en anderen, wat wil je echt “hebben” en wat wil je doen in jouw leven?
  • Richt je uitgaven op die betekenis. Zo krijgt je geld een positieve betekenis en de moeite die je ervoor levert mogelijk ook. Misschien krijgt je werk hierdoor een nieuwe betekenis.
  • Geeft geld je de middelen om het leven te leiden dat je graag wilt? Is er iets anders dat speelt, iets dat meer geld hebben niet kan oplossen? Durf eerlijk zijn met jezelf: compenseer je iets dat je materieel niet kan invullen en hoe kan je te werk gaan om daar éérst werk van te maken?
  • Kijk eens nuchter naar wat je hebt, heb je daar zicht op. Gebruik je dat ten volle, zet je de beschikbare middelen en energie in? Brengen jouw aankopen iets bij aan je leven? Misschien kan je ze met andere ogen bekijken alsof je ze weer ontdekt.
    Soms kan het veel voldoening geven om zaken die je al hebt optimaal te benutten en vermindert de zin naar nieuw en meer samen met de herontdekking van wat je al hebt.