“Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt wel een aantal dingen gemakkelijker.”

8 november 2018

Delen op


Uit de nieuwe cijfers van het geluksonderzoek van UGent blijkt dat 7 op de 10 Belgen ongelukkig zijn met hun financiële situatie. En toch blijkt materiële rijkdom niet de sleutel tot geluk. Geluksambassadrice Cath Luyten vertelt ons hoe zij met haar centen omgaat en waarom geld niet per se gelukkig maakt.

Speelt geld een belangrijke rol in je leven?
Geld maakt een aantal dingen gemakkelijker in het leven. Als je alle rekeningen op het einde van de maand kan betalen, geeft dat toch een zekere rust. Maar geld zal voor mij nooit een drijfveer zijn. Ik zal geen jobs aannemen waar ik niet achter sta, enkel omdat er een dikke verloning aan vasthangt. Ik wil vooral gelukkig zijn in wat ik doe, of dat nu veel of weinig opbrengt. Die vrijheid vind ik echt belangrijk.

Waar geef jij met plezier je geld aan uit?
Reizen! Daar geef ik echt met plezier geld aan uit, al hoeven het niet per se verre of dure reizen te zijn. Ik vind het vooral belangrijk dat ik op tijd en stond de hectiek van het dagelijkse leven even kan inruilen voor nieuwe avontuurlijke oorden. Reizen geven je ook echt iets terug. Ze voeden je nieuwsgierigheid, zorgen voor waardevolle herinneringen en maken je wijzer en rijker.

Natuurlijk koop ik ook wel graag eens iets voor mezelf, maar het plezier dat je daar uit haalt, is vaak van korte duur. Meestal beleef je nog het meeste plezier aan het uitkijken naar een speciale aankoop. Het dromen van en verlangen naar iets wat je graag wil, is doorgaans leuker dan het bezit ervan zelf. Of zoals mijn opa het vroeger zo schoon en wijselijk zei : ‘Bezit is het einde van ’t vermaak’.

Voor welke zaken trek je je portemonnee met tegenzin open?
Goh, als ik iets niet wil of niet nuttig vind, zal ik er ook geen geld aan uitgeven. Maar ik heb natuurlijk ook een zoon van 10 die daar soms anders over denkt (lacht). Hij is helemaal verknocht aan zijn Playstation en tegenwoordig bestaan er zo van die waardebonnen waarmee je hogere levels in een spel kan ‘kopen’. Ik vat het zelf niet zo goed, maar dat is blijkbaar de manier waarop er tegenwoordig wordt gegamed. En als alle vriendjes die dingen krijgen, kan je jouw kind dat moeilijk ontzeggen, toch?! Maar met die uitgaven heb ik het toch wat moeilijk.

Ben jij al bezig met je pensioen?
Ja, al moet ik eerlijk toegeven dat ik dat vooral heb te danken aan mijn goede boekhouder. Tot 5 jaar geleden werkte ik in loondienst bij de VRT en hoefde ik daar eigenlijk niet echt bewust mee bezig te zijn. Nu werk ik als zelfstandige en is het belangrijk om vooruit te kijken en de nodige voorzorgen te nemen. Als ik mijn oude dag toch ietwat comfortabel wil doorbrengen, moet ik die spaarpot nu al beginnen aanleggen. Dankzij de goeie zorgen van mijn boekhouder zijn termen als IPT (Individuele pensioenstoezegging) en VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) me niet langer vreemd en kan ik met een gerust gemoed genieten van mijn zelfstandig bestaan.

Maakt geld gelukkig, denk je?
Ik maak mezelf graag wijs dat geld niet gelukkig maakt, maar ik moet natuurlijk niet oppassen. Ik heb het geluk om met een mooi inkomen comfortabel te kunnen leven. Dat besef ik heel erg goed. Maar geld bepaalt mijn geluk niet. Als ik terugdenk aan mijn studententijd, overvalt mij telkens weer spontaan dat gelukzalige vrijheidsgevoel. Want ook al moest ik met weinig rondkomen, zijn dat een van de mooiste jaren van mijn leven geweest. De vriendschapsbanden die je smeedt en de avonturen die je beleeft, die zijn onbetaalbaar.

Wat zou je doen als je de lotto won?
De wereld zien! Ik droom er al lang van om ooit eens een jaar vrij te nemen en zoveel mogelijk van deze wondermooie aardbol te ontdekken. Allerliefst neem ik dan ook nog een handvol beste vrienden mee. Dat lijkt me fantastisch!
En ik zou een deel van dat geld weggeven aan vrienden en familie. Het moet heerlijk zijn om de mensen waarvan je houdt te kunnen steunen in hun dromen. Al kan je dat natuurlijk ook op tal van andere manieren. Daar hoef je helemaal geen jackpot voor te winnen.