Goede vrienden maken ons tot 3,5 keer gelukkiger

30 juli 2018

Delen op

Op maandag 30 juli is het International Friendship Day. In dat kader maken levensverzekeraar NN en UGent nieuwe cijfers bekend uit het Nationaal Geluksonderzoek over het belang van vriendschappen voor ons geluk. Wat blijkt? Goede vrienden maken ons gelukkiger dan onze naaste familie. De Belg is gemiddeld ook meer tevreden over de kwaliteit van zijn of haar relatie met vrienden dan over de relatie met familie.

Vijf opmerkelijke bevindingen uit het Nationaal Geluksonderzoek over vriendschappen:

1. Vrienden maken ons gelukkiger dan familie
De kwaliteit van de relatie met onze beste vrienden heeft een grote invloed op ons geluk. Sterker nog, vrienden weger zwaarder door op ons geluk dan onze familie. Want wie tevreden is met zijn vrienden (minstens 7/10)  heeft 3,5 keer meer kans om gelukkig te zijn. Wie tevreden is met zijn familie heeft 2,5 keer meer kans om gelukkig te zijn.

2. We hebben gemiddeld 5 goeie vrienden
We hebben vandaag gemiddeld zo’n 200 vrienden op sociale media. Maar weten we nog wel wie onze échte vrienden zijn en waar ze vandaag mee bezig zijn? Uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat de Belg gemiddeld vijf goede vrienden heeft. Het is niet zozeer het aantal vrienden dat doorweegt, maar wel de kwaliteit van onze relaties en het samen tijd doorbrengen. Toch heeft ook één op de tien Belgen geen goede vrienden, een aanzienlijk aantal.

3. De Belg is vrij tevreden over zijn vriendschapsbanden
De Belg is gemiddeld redelijk tevreden over zijn relatie met de vrienden. We geven de kwaliteit van onze vriendschapsbanden gemiddeld een 7,2 op 10. Over onze familierelaties zijn we iets minder enthousiast. De gemiddelde Belg evalueert zijn familierelaties met een 6,8 op 10.

4. 60-plussers zijn het meest tevreden met de relatie met hun vrienden
Belgische senioren zijn de gelukkigste generatie. Het is niet toevallig dat deze generatie ook het meest tevreden is over de kwaliteit van de vriendschapsbanden en een beter contact heeft met de vrienden dan de andere generaties. 60-plussers geven de kwaliteit van hun vriendschapsrelaties gemiddeld 7.7 op 10. Bij 70-plussers stijgt dit nog naar 7,8 op 10.

5. Brussel is de regio met de beste vriendschapsbanden
Vlamingen zijn gemiddeld minder tevreden met de kwaliteit van hun vriendschapsrelaties dan Brusselaars en Walen. In Vlaanderen geven we onze vriendschapsbanden gemiddeld 7 op 10. In Wallonië stijgt dit naar 7,4 op 10 en in Brussel zelfs naar 7,6 op 10.