Happy Challenge 12: Leef vanuit je kracht

4 oktober 2018

Delen op


Zelfvertrouwen (niet te verwarren met arrogantie) maakt meestal dat je gelukkiger in het leven staat. Maar soms zijn we niet helemaal gelukkig met onszelf en laten we onze angst en onzekerheid spreken. Life coach Cynthia legt uit hoe je dat denkpatroon omdraait.

Je krachten beheren in plaats van je angsten te onderdrukken.
Iedereen laat zich wel eens leiden door angst. De angst iets niet te kunnen of te zijn, doet ons verkrampen. Draai het eens om: wat gebeurt er als je vanuit je kracht vertrekt: som op wat je wél allemaal kan en bent, en wees niet overbescheiden. Waar ben je goed in, heb je al eerder iets gedaan waar je fier op bent, ken je iemand die je hiermee wil helpen? Focus op de kennis of talenten die je in huis hebt en niet op wat je (nog) niet kan of weet. Vraag desnoods aan je partner, vrienden of collega welke kwaliteiten jij hebt – je zal verbaasd zijn. Door je eigen potentieel te zien, stelt je geest zich open naar de mogelijkheden in je leven, en leer je opportuniteiten te ontdekken en te grijpen.

Geef ruimte om je “zelf-te-vertrouwen”.
Besef dat zelfvertrouwen een momentopname is: de ene dag ben je een stuk zekerder van jezelf dan de andere. Bekijk negatieve gedachten over jezelf eens alsof je iemand anders bent, en laat ze voor wat ze zijn. Het zijn ‘maar’ gedachten, geen absolute waarheden.
Vergelijk jezelf niet met anderen, iedereen is uniek. En ga er gerust van uit dat anderen ook soms worstelen met hun zelfvertrouwen, al zeggen ze het niet luidop.
Tenslotte is er ook niets verkeerds met eerlijk te zeggen: “Ik weet het niet of ik durf dat niet.” Kwetsbaarheid maakt je menselijk en ook dat is een kwaliteit.