Happy Challenge 14: Herverdeel je energie

17 oktober 2018

Delen op


Wie gezond is, heeft meer kans om gelukkig te zijn. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Die mentale gezondheid heeft baat bij een goede energiebalans. Je energie juist inzetten en bewust kiezen voor activiteiten die je energie geven, kan je helpen om je mentale en fysieke gezondheid verder te helpen.

Weinig fut hebben klinkt als een vrij vage klacht, maar eigenlijk heeft het alles te maken met energiebalans. We hebben allemaal een immens druk leven, en slapen vaak te weinig. Daar komt nog bij dat er overdag heel veel prikkels op je afkomen die ook hun invloed hebben op je energieniveau. Dat alles samen kan zorgen voor een neerwaartse spiraal waarbij je energiepeil volledig uit balans geraakt.

Altijd online?
Bekijk je energiebalans: wat geeft je energie? Wat kost je energie? Ga dan na hoe je je energie kan herverdelen. Tel bijvoorbeeld eens de uren op die je ’s avonds voor televisie zit of breng in kaart hoe lang je op sociale media zit te scrollen. Dat zijn vaak weinig zinvolle tijdsbestedingen die je geen boost geven. Probeer minstens een deel van die tijd in te zetten voor andere dingen die je wil doen om je fysieke en mentale gezondheid op peil te houden.

Start je dag anders
Gun jezelf een moment om rustig en zonder al te veel prikkels wakker te worden. Laat je smartphone met rust, neem de tijd voor ontbijt, een warme douche. Dit is een belangrijk fundament om de rust in je hoofd te bewaren. Er wachten tijdens de werkdag nog genoeg prikkels op je. Je zal merken dat zo’n kalme start van de dag een positieve invloed heeft op de rest van de dag en dat je eigenlijk helemaal niet zo veel gemist hebt.