Happy Challenge 16: Stop met vergelijken

9 november 2018

Delen op


We maken ons er allemaal schuldig aan: jezelf vergelijken met anderen. Nochtans helpt het ons zelden verder, en maakt het zeker niet gelukkiger.

Weten en denken
Jezelf vergelijken met anderen geeft je soms een minderwaardigheidsgevoel. Dat is onnodig, want eigenlijk klopt de vergelijking sowieso niet. Je vergelijkt immers altijd wat je weet over jezelf, met wat je veronderstelt over de ander… Je kent het hele verhaal niet van die andere. Misschien heeft hij/zij veel succes op een bepaald vlak, maar moet die persoon daarvoor wel inboeten op andere vlakken die jij net erg belangrijk vindt. Iemand met een bloeiende carrière heeft misschien wel helemaal geen tijd voor een fijn sociaal leven… Net omdat je nooit correct kan vergelijken, heeft het ook weinig zin. Opkijken naar iemand of bewondering hebben voor iemand is natuurlijk heel gezond en kan je wel de nodige motivatie geven, maar afgunst of je minderwaardig voelen, helpt niemand verder.

Verander je blik
Probeer je bewust te worden van je nood om te vergelijken, en verander je blik. Het is jouw leven, dus het is jouw blik. De uitdaging is niet om het beter te doen dan de anderen, maar om je leven te leiden zodat het jou voldoening schenkt. Er zit veel meer waarde in autonoom denken en beslissen dan je te baseren op een vergelijking met iemand anders. Neem dus het heft in eigen handen en ga op zoek wat jou gelukkig maakt, wat jij wil, wat jou uniek maakt… zonder te kijken naar anderen. Probeer daarbij ook dankbaar te zijn voor imperfectie! We streven zo vaak naar het perfecte leven, maar maken de definitie daarvan vreselijk nauw. Nochtans kan je ook in imperfectie, en gewoon ‘hoe het nu is’ tevredenheid vinden. ‘Het is wat het is’, is een mindful gedachte die je veel rust kan brengen.

Blij voor de ander
Help ook anderen om dankbaar te zijn. Dat kan simpelweg door oprecht blij te zijn voor anderen en dat ook te uiten. Het is een prima tegengif tegen afgunst en vergelijken. Feliciteer die vriendin dus oprecht met haar promotie, uit je blijdschap dat het weer goed gaat met iemand na een moeilijke periode, of geef gewoon een spontaan compliment. Zo maak je onbewust duidelijk dat iedereen dingen heeft om dankbaar voor te zijn.