Happy Challenge 19: streef naar een minimalistisch leven

29 november 2018

Delen op


Materiële spullen maken niet gelukkig. Althans, het is niet zo dat je geluk stijgt naarmate je meer bezit. Net door met minder spullen door het leven te gaan, ga je meer waarde hechten aan de weinige dingen die je hebt, en gaan die je gelukkiger maken.
Een paar tips om terug naar de essentie te gaan en minimalistischer te leven.

Meer wegdoen
Altijd maar meer willen bezitten vraagt best veel energie. Niet alleen omdat het nooit voldoening schenkt – het is immers nooit genoeg – maar ook omdat veel spullen je natuurlijk veel geld kosten. Als je kiest voor een minimalistische aanpak zal je merken dat je ook een soort rust vindt. Er zal immers minder moeten, en meer tijd vrijkomen voor kwalitatieve zaken: ervaringen, tijd met dierbaren, dingen doen die je leuk vindt.
Minimalisme start daarom met wegdoen wat niet essentieel is. Begin met rigoureus op te ruimen, op alle vlakken. Dat gaat dus niet alleen over je kleerkast, maar ook over je digitale leven: hoeveel nieuwsbrieven komen er dagelijks binnen in je mailbox, die je nooit leest? Neem eens de tijd om je daarop uit te schrijven.

Minder in huis halen
Natuurlijk is er nog een tweede belangrijke stap in je minimalistische leven: door te ontspullen bijvoorbeeld ga je terug naar de essentie, maar het is de bedoeling daar ook te blijven. Dat betekent dus ook: minder spullen in huis halen… Oefen jezelf in minimalisme door bij het shoppen stil te staan bij wat je wil kopen. Haal een leuk jurkje uit de rekken en vraag je vervolgens af: ‘Heb ik dit echt nodig? Gaat dit mij gelukkiger maken?’ Is het antwoord in alle eerlijkheid ‘nee’, hang het dan terug. Niet eenvoudig, maar je zal merken dat het voelt als een opluchting. Door altijd op die manier te denken, voorkom je impulsaankopen en zal het makkelijker zijn om je minimalistische levensstijl te behouden!