Happy Challenge 20: omgaan met vervelende taakjes

7 december 2018

Delen op

Iedereen kent ze wel: taken – ze hoeven niet groot of tijdrovend te zijn – die ons zwaar vallen. Misschien doe je ze dan met veel tegenzin, of stel je ze zo lang mogelijk uit… Dat maakt dat ze eigenlijk veel meer energie kosten dan zou moeten. Hoe ga je het best om met dat soort taakjes?

Uitstelgedrag
‘Karweitjes’ of kleine taken die je veel energie kosten zijn voor iedereen anders. De ene wordt al moe van het betalen van 1 rekening, iemand anders ziet er telkens vreselijk tegenop om de vaatwasmachine leeg te halen. Het zijn klusjes die je om of andere reden echt niet liggen. Vaak gaan we zo’n taken uitstellen, maar procrastinatie doet dat karwei helaas niet verdwijnen. Of we doen er extreem lang over om ze af te werken, waardoor je er eigenlijk nog veel langer stress over hebt. Anderen laten hun humeur eronder lijden. Maar hoe ga je daar nu het best mee om? We geven wat tips & tricks om het wat te verlichten, al kunnen we dat vervelende karwei voor jou nooit echt helemaal een fluitje van een cent maken.

Een paar strategieën om energievretende taakjes te tackelen:

  • Plan letterlijk ‘taakjestijd’ in je agenda en doe die vervelende klussen dan ook enkel op die tijdstippen. Bijvoorbeeld 2 uurtjes op maandagnamiddag, zodat je er voor de rest van de week weer vanaf bent.
  • Start je dag met 1 vervelende taak. Begin pas aan de rest van de dag als die taak gedaan is. Dat geeft je wat druk om het ook effectief snel te doen en achter de rug te hebben.
  • Maak er een sport van om een aantal taken op korte tijd af te handelen. Jezelf daarna belonen werkt dubbel motiverend.
  • Ga op zoek naar manieren om karweitjes te vereenvoudigen/automatiseren. Zie je er bijvoorbeeld tegenop om rekeningen te betalen? Kies dan voor alle terugkerende facturen voor domiciliëring.
  • Hou je to-dolijst overzichtelijk en kort.
  • Vraag je af hoeveel tijd het kost om de taak af te werken. Minder dan 5 minuten? Doe het dan meteen! Meer tijd? Plan het dan tijdens je taakjestijd of doe het de volgende dag als eerste op de agenda.