Happy Challenge 22: minimaliseer keuzes

19 december 2018

Delen op


Sommige keuzes zijn onbewust en gaan heel snel, andere zijn zware dobbers die wat tijd vragen. Feit is dat elke dag een opeenstapeling van opties is. Van beleg op je boterham tot wie de kinderen van school haalt. Al die keuzes kunnen je stress bezorgen én je brein bovendien enorm vermoeien. Zo erg zelfs dat je tegen einde dag misschien wel impulsbeslissingen neemt of gewoon niet meer kan kiezen. Enkele tips & tricks om beslissingsstress te minimaliseren of toch te verkleinen.

Rust en routine

Het is de reden waarom iemand als Obama elke dag hetzelfde pak draagt… het is namelijk een keuze minder, en dus iets minder om over na te denken ’s ochtends. Probeer daarom bepaalde keuzes te elimineren en omarm routines. Tobben over het feit of je nu naar de fitness zou gaan of niet? Leg je sportdag gewoon vast op maandag en je hoeft er niet meer over na te denken. Probeer zo een aantal vaste routines te introduceren zodat je minder keuzes moet maken.

Geef je brein een pauze

Wanneer krijg jij de beste ideeën? Als je meeting na meeting hebt, of onder de douche? Juist: je brein heeft af en toe nood aan rust om alle input te verwerken, te archiveren en nuttige connecties te leggen. Ook je beslissingen zullen beter zijn als je je hersenen af en toe wat rust gunt. Plan af en toe dus een pauzemoment. Een kort dutje, een koffiebreak of een boswandeling zijn ideaal om je hersenen even op pauze te zetten.

Plan!

Ook in je werk maak je voortdurend keuzes. Met welke taak begin je? Wanneer ga je die andere taak starten? Check je je mails nu of hou je dat voor namiddag? Een heldere en/of routineuze werkplanning kan ook daar wat keuzes verminderen. Begin bijvoorbeeld elke dag standaard met 1 bepaalde taak, of zorg minstens dat je planning voor de volgende dag helder is voor je start.