“Happy Challenge 23: hou je goede voornemens deze keer écht vol!

28 december 2018

Delen op

Hoewel je een goed voornemen of een verandering in gewoontes elk moment van het jaar kan invoeren, zijn er opvallend veel mensen die het nieuwe jaar starten met goede voornemens. Vaak zijn die voornemens te groots en te radicaal, en blijft het plan zelf behoorlijk abstract. Daardoor zijn ze in veel gevallen gedoemd te mislukken…

We geven tips om haalbare doelen te stellen én ze ook echt waar te maken!

Hou je goede voornemens vol met deze tips

Iedereen mag het weten
Goede voornemens hebben het meest kans op succes als je ze openbaar maakt. Praat dus met mensen rondom je over je voornemen(s) en vertel wat je precies wil bereiken. Het helpt om gemotiveerd te blijven, en je krijgt extra steun. Bovendien leg je jezelf ook een klein beetje druk op omdat je je uiteraard wil bewijzen tegenover al die mensen die je plannen kennen.

Babysteps
Vaak zien we een doel te groots, en stellen we eigenlijk irrealistische doelen. Probeer de lat dit jaar bewust eens lager te leggen. Wil je 10 kilo afvallen? Neem je dan nu voor om er 5 kwijt te raken. Dat is écht haalbaar. Daarna kan je nog eens hetzelfde doel stellen en heb je uiteindelijk toch je uiteindelijke impliciete doel gehaald.

Het vraagt tijd
Het cijfer ken je vast wel: het kost 21 dagen om een nieuwe gewoonte ook effectief tot gewoonte te kweken. Daarna duurt het nog een aantal maanden voor de nieuwe gewoonte ook effectief ingenesteld is. Die kennis kan misschien helpen om nog even vol te houden, zodat je nieuwe aanpak ook effectief de tijd krijgt om zich als gewoonte te nestelen.

Falen hoort erbij
Stel: je start met een suikerarm dieet. Na een week goed volhouden, brengt een collega heerlijke koffiekoeken mee… en ’s avonds lonkt op restaurant die geweldige chocomousse. Kans is groot dat je na zo’n dag het gevoel hebt dat het om zeep is, en gooi je je voornemens overboord. Dat hoeft niet! Zie die ene mindere dag gewoon als wat het is: een mindere dag, en ga de volgende dag gewoon weer verder op hetzelfde elan.

Doe het vanuit het positieve
‘Ik ben te dik dus ik moet afvallen. Ik ben lui dus ik moet harder werken.’ Jammer genoeg laten we onze voornemens vaak voortkomen uit een negatieve gedachte. Dat is niet nodig, en maakt het ook minder makkelijk vol te houden, net omdat het eigenlijk al start vanuit een gedachte van mislukken. Vertrek eens vanuit het positieve, bijvoorbeeld ‘ik wil graag kunnen ravotten met mijn kinderen, daarom ga ik gezonder leven en gewicht verliezen.’

Verleg je doel
Een bepaald doel kan je maar halen als je ook een plan hebt. Heb je een goed voornemen? Beschrijf dan voor jezelf welke stappen je naar dat doel kunnen brengen en focus daarop in plaats van dat verre, vage doel. Het is makkelijker en haalbaarder om als doel te stellen ‘7 dagen gezond eten’ dan ‘3 kilo afvallen’. Door te focussen op de stappen naar je doel, zal je dus sneller echt bereiken wat je wil.