“Hoe beter je je in je vel voelt hoe makkelijker je bewuste keuzes maakt rond geld.”

16 november 2018

Delen op


Vaak is geld niet het echte probleem. Een gevoel van tekort of het idee dat je er altijd mee bezig bent, komt vaak van dieper. Wie zich goed en zeker voelt over zichzelf en haar of zijn levenskeuzes, gaat vaak verstandiger en minder emotioneel met geld om. Stel jezelf deze vragen:

  • Merk je dat je vlucht in activiteiten die je altijd geld kosten om je toch wat gelukkiger te voelen? Shoppen, reizen, uitgaan … allemaal fijn als je het niet persé doet om je even wat op te krikken en je daarna weer minder happy of zelfs schuldig te voelen. Stel jezelf eerlijk de vraag waarom en wanneer je dit doet? Kan het helpen om in dat geval te praten met een goede vriend, of gewoon tijd voor jezelf te nemen in plaats van aan het uitgeven te slaan?
  • Doe je je uitgaven omwille van je eigen overtuiging of doelen? Of door “sociale druk”, om erbij te horen? Voel je de druk om materieel te tonen hoe succesvol of geslaagd je in het leven bent? Schrap samen met die gedachten ook die uitgaven: dat kan heel bevrijdend zijn.
  • Wordt alles wat je koopt ook gebruikt? Door je drukke leven vul je met de weekendboodschappen de koelkast voor een hele week. Maar in realiteit heb je amper tijd om te koken? Daardoor wordt er vaak eten weggegooid. Als je op voorhand uitrekent hoeveel maaltijden je écht denkt te gaan maken, kom je misschien wel met heel wat minder thuis.
  • Maak een lijst met wat jou écht een geluksgevoel geeft – dat zijn vaak geen materiële zaken. Geef je geld alleen aan die zaken uit zoals een activiteit met je vrienden of je gezin.