Hoe kan je zelf aan de slag om de kwaliteit van je relaties te verbeteren?

6 juli 2018

Delen op

Vijf tips van gelukscoach Cynthia Ghysels en psychologe Sylvie Loumaye

Zorg voor je medemens en de natuur!
Maandelijks voor anderen zorgen (babysitten of vrijwilligerswerk) of activiteiten in de natuur doen verhoogt onze kans op geluk aanzienlijk.

Neem de tijd om te investeren in je relaties met familie, vrienden, buren
Sta ook open om nieuwe mensen te leren kennen. Zorg voor echte aandacht, luister oprecht naar wat anderen willen vertellen en laat jezelf eens meer zien zoals je echt bent.

Neem zelf initiatief
We zijn vaak afwachtend en verwachten dat anderen ons wel zullen bellen. Maar je kan zelf ook stappen zetten om af te spreken met vrienden of om nieuwe plekken te ontdekken. Als je initiatieven neemt om dingen te doen, krijg je vaak ook dezelfde aandacht terug van je vrienden.

Deconnecteer
Onze digitale connecties zorgen ervoor dat we niet altijd even aanwezig zijn bij onze echte gesprekspartner naast ons. Schermen kunnen tijdsrovend zijn en die tijd gebruiken we niet om onze echte relaties op te bouwen en te versterken. Thuis zouden ouders bijvoorbeeld kunnen beslissen om alle smartphones na 20 u. in een doos op te bergen tot de volgende ochtend.

Leg je vrienden in de watten
Het is bewezen dat een vriend met zachtheid behandelen de beste manier is om die zelf ook te ervaren. Geef, zonder de tel bij te houden en zonder iets terug te verwachten. Door een ander plezier te doen, bouw je unieke banden op, wat er automatisch voor zorgt dat je geluksgevoel toeneemt.

 

Wil je meer weten over het belang van sociale relaties voor ons geluk?

Ontdek hier de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek.