Isabelle Hoebrechts over het belang van pauzes

13 december 2018

Delen op

Isabelle Hoebrechts is, met meer dan 20 jaar ervaring in strategisch management, communicatie en human resources, happy founder van 361°. Voor Isabelle staan menselijke contacten en waarden voorop. Haar missie? Mensen met plezier en vanuit intrinsieke motivatie laten leven en werken. Ze is experte op vlak van waarden, leiderschap en stressbeheersing. Isabelle belicht het belang van pauzes aan de hand van vijf tips.

1. Leer anders omgaan met je smartphone

Vandaag nemen we absoluut niet genoeg pauzes meer. En als we een pauze nemen, spenderen we die met onze smartphone, op sociale media en op nieuwssites. We leven met een enorme angst om dingen te missen die online verschijnen. Maar dat betekent dat ons brein niet ontlast wordt tijdens ons pauze-moment, aangezien we steeds getriggerd worden door 101 impulsen.
Mensen zouden eigenlijk opnieuw kunnen aanleren hoe ze met hun smartphone op een correcte manier om dienen te gaan. In plaats van aanwezig te zijn op sociale media of nieuwssites te bekijken, kunnen we onze smartphone ook gebruiken om leuke foto’s te maken, met een passie bezig te zijn of om naar muziek te luisteren.

2. Durf te vertragen

Ons gedrag en ons brein zijn daarnaast afgestemd op een steeds snellere wereld, en daardoor hebben we intrinsiek steeds minder geduld. Door die snelheid, drukte en afhankelijkheid van constante verandering, dreigen we onze menselijkheid te verliezen. De technologie waarmee we werken evolueert aan een snelheid die onze hersenen en ons lichaam niet aankunnen. W Dat is ook meteen de reden waarom burn-outs zo vaak voorkomen. We zouden als mens dienen na te denken over hoe we hier mee om dienen te gaan en durven vertragen.

3. Durf jezelf zijn

Medewerkers die zichzelf kunnen zijn binnen de organisatie waarin ze werken, voelen zich beter. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk om eerlijk te kunnen en durven communiceren naar hun leidinggevenden. Mensen leven vanuit een angst die hen zegt dat ze een verantwoordelijkheid hebben tegenover het bedrijf waarvoor ze werken om hun job goed te doen. Ze verdoezelen vaak hoe ze zich echt voelen. Slechts wanneer de werknemer zich kwetsbaar opstelt, zijn of haar authenticiteit vooropstelt en fouten mag maken, zonder de angst te hoeven koesteren om zijn job te verliezen, kunnen ze zich goed voelen op hun werk.

4. Stel een concrete pauzeplanning op

Luid bijvoorbeeld elke dag in met een muziekje, dat zorgt meteen voor een positieve vibe en een goed gevoel. Plan daarnaast elke week een aantal ontspanningssessies in, zoals sport, wandelen of een andere vorm van ontspanning. Die sessies zijn heel laagdrempelig en gemakkelijk te implementeren.

5. Have fun!

Vier successen met elkaar. Dat zorgt voor een gevoel van waardering en besef van de toegevoegde waarde die je geboden hebt. En het geeft enorm veel energie. Naast hard werken, is plezier ook belangrijk. Je zou bijvoorbeeld elke maandag ‘Smile on Monday’ kunnen invoeren om ervoor te zorgen dat maandag een goede positieve start van de week is. Je kan op die manier de week inluiden met muziek of een leuk moment. Of installeer een biljarttafel, ga samen eens squashen… Alles is goed als je maar even je verstand kan achterlaten en zo ook je brein kan deconnecteren.

Wil je meer weten over het belang van pauzes voor ons welzijn? Ontdek alle resultaten van het onderzoek in het persdossier.