Je wil ondernemen, maar wat met je financiële zekerheid?

3 juli 2019

Delen op

Uit onderzoek van levensverzekeraar NN, met de steun van NSZ, blijkt dat 30% van de Belgische vrouwen tussen de 20 en 49 jaar speelt met de droom om zelfstandige te worden. En toch zetten heel wat vrouwen de stap niet. Er zijn drempels, waaronder het financiële plaatje, het lage pensioen en het moeilijke evenwicht tussen werk en privé. 38% van de vrouwelijke zelfstandigen geeft aan dat ze in het eerste jaar niet of moeilijk rondkwamen. Het is een realiteit waar je niet altijd aan onderuit kan, maar waar je jezelf wel kan op voorbereiden. Enkele tips & tricks die je helpen om goed geïnformeerd je ondernemersdroom uit te bouwen en te realiseren

  • Zorg voor een spaarreserve. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Maar ga eens langs bij je bank om een spaarplan op jouw maat te vinden. Dat kan je geruststellen.
  • Zorg voor een sterk businessplan met een langetermijnvisie. Ook al maak je het eerste jaar misschien nog geen winst, zo heb je ten minste zicht op de evolutie. Ook dat kan je rust geven in je hoofd.
  • Met het Startkompas van VLAIO kan je nagaan hoe haalbaar je project is.
  • Heb je nood aan advies of wil je je laten begeleiden in het schrijven van je businessplan? De website van VLAIO verzamelt de organisaties die je hierbij kunnen helpen.

Wil je meer weten over vrouwelijke ondernemers in België?
Lees hier het persdossier met de resultaten uit een grootschalig onderzoek in opdracht van NN over de drijfveren en moeilijkheden van vrouwelijke ondernemers.