“Meer waarde voor je geld: hoe doe je dat?”
20 november 2018
Je kan geld maar één keer uitgeven. Hoe zorg je ervoor dat je er zoveel mogelijk uit haalt? Neen, we spreken niet over kortingen, maar over manieren om de waarde van je uitgaven te maximaliseren: meer plezier, meer waarde of “opbrengst”, ook op lange termijn … Of gewoon heel veel return voor een kleine investering.
Slapend kapitaal
Jawel, je hebt vast heel wat spullen die je ooit al eens betaald hebt. Gebruik je deze maximaal of blijven ze onbemind en ongebruikt liggen? Al dat uitgegeven kapitaal kan pas “renderen” als je er iets mee doet.
- Durf genieten van je aankopen! Kwel jezelf niet met schuldgevoelens of het idee dat het toch zo duur was.
- Draag zorg voor je spullen. Als je met aandacht je bezittingen gebruikt en onderhoudt ben je je meer bewust van hun waarde en gaan ze minder snel stuk.
- Toch een kleine beschadiging? Die stapelen zich in elk huishouden op termijn op. Tijd voor een “repareerdag”: je zal versteld staan van wat je allemaal weer in orde krijgt en perfect bruikbaar wordt. Bovendien geeft het je veel voldoening. Overweeg om moeilijkere herstellingen uit te besteden; soms toch minder duur dan nieuw te kopen.
- Kunnen sommige zaken jou niet meer dienen of plezier schenken? Doe ze dan weg. Misschien kan je er iemand anders blij mee maken. Want wat voor jou geen waarde meer heeft, is voor een ander soms heel waardevol.
Moet je dit hebben of wil je het gewoon gebruiken?
Voor je geld uitgeeft, kan je je de vraag stellen: moet ik dit hebben, of is het ook prima als ik het (af en toe) kan gebruiken? Bezit heeft anno nu een andere betekenis als vroeger.
Tegenwoordig zijn er heel wat initiatieven, commercieel of niet, die je toelaten om over zaken te beschikken zonder dat je ze moet bezitten.
- We beschikken over heel wat zonder het te beseffen. Een bos of park naast de deur, het zwembad, een speeltuin op het plein, een fijne bib in het dorp. Als je je bewust ben van wat er in je buurt beschikbaar is, en daar volop van geniet, wordt het misschien minder belangrijk om dat allemaal zelf te hebben.
- Transport: uiteraard is openbaar vervoer de meest typische manier om te reizen zonder dat je zelf over een vervoersmiddel moet beschikken. Maar autodelen of ad hoc een auto huren is ook een mogelijkheid.
- Delen met buren en vrienden kan je ook een hoop geld besparen en toch heb je wat je nodig hebt. Helemaal geschikt voor zaken die je niet vaak gebruikt en best duur zijn: één ladder voor de hele mede-eigendom, een haagzaag delen met de buurman, feestmeubels die voor 10 familiefeesten kunnen dienen …
- Streamen, lenen, huren: de wereld laat ons toe om heel wat ter beschikking te hebben zonder dat onze kasten uitpuilen. Vaak volstaat dat prima. En in andere gevallen kan het wel dienen als “test” voor je effectief tot de volledige aankoop overgaat. Je denkt meteen aan een muziek en films, maar ook voor magazines bestaan deze virtuele abonnementen. En je kan zelfs kunst, handtassen en babydraagdoeken huren.
- DIY: zelf je decoratie knutselen, schatten uit de natuur etaleren, spullen die je al hebt (tijdelijk) in de spotlights zetten. Soms ligt wat je nodig hebt al vlak voor je neus, je moet alleen met een andere bril kijken om hun waarde te ontdekken.
To pay or not to pay?
- Betaal cash. Je staat meer stil bij geld dat door je handen gaat.
- Betaal snel. Laat de factuur niet liggen, het is prettiger als je er niet meer aan moet denken.
- Betaal op voorhand. Reis of citytrip gepland? Betaal zo veel mogelijk op voorhand. De ‘pijn’ van de uitgave is tegen je vertrek verteerd, je hoeft niet meer aan die kost te denken en geniet veel meer van je trip. En dat voor hetzelfde geld!
- Laat je je gemakkelijk verleiden tot impulsaankopen? Reken dan uit hoeveel uren of dagen je moet werken voor dat bedrag? Opschrijven wat je uitgeeft tijdens 1 week geeft je ook zicht op die kleinere “onbeduidende” uitgaven. Nog een tip: vermenigvuldig reguliere kleine uitgaven en kijk wat ze je op jaarbasis kosten. Met deze handige calculator kan je zien hoe je uitgaven zich verhouden tot je inkomsten.
- Doe de detox: even alleen het essentiële uitgeven, kan heel verademend zijn. Wie weet kom je tot de vaststelling dat je veel minder nodig hebt dan je denkt zonder aan geluk of levenskwaliteit in te leveren. En als je nadien weer iets toevoegt, weet je precies waarom: je zal het mogelijk veel meer appreciëren.
- Investeer meer in je levenskwaliteit en in be-leving: een goede gezondheid, mooie herinneringen, bijzondere ontdekkingen, sterke relaties … de kostbaarste zaken in het leven staan niet in een kast of op zolder. En ze zijn soms gewoon gratis!