“Mensen gaan emotioneel om met geld. De schrik om minder geld te hebben remt mensen in hun plannen, zelfs in hun dromen.”

14 november 2018

Delen op


Is geld het laatste taboe? En zo ja, hoe komt dat toch? Maar vooral: hoe werken we aan een “gezonde” relatie met geld en hoe kan dit ons gelukkiger maken?

We vroegen aan Cynthia, life planner, hoe zij in haar praktijk de relatie die mensen met geld hebben zelf ervaart. “We hebben de neiging onze mogelijkheden of onmogelijkheden, ons succes, ons zelfvertrouwen, ons gevoel, ja onze eigenwaarde te verbinden aan de hoeveelheid geld die we hebben. Maar er is goed nieuws: wie haar of zijn emoties en denkwijzen over geld durft aan te passen, kan zich bevrijden van de vaak problematische relatie die men met geld heeft.”

In een korte reeks van artikels over Geld & Geluk, bekijken we met Cynthia inzichten en doordenkers die helpen om jouw relatie met geld in vraag te stellen en een positieve richting te geven. Je leest ook concrete en praktische tips om meer en zinvol plezier te beleven aan je geld.

Elke keuze die je maakt heeft te maken met geld. Als je praat over je eigen droom waarmaken, je eigen zaak, minder werken, een rustiger leven leiden, samenwonen, scheiden …. Dan heb je het vaak ook over geld. Geld is dus zoveel meer dan een betaalmiddel. Het is emotie en die bepaalt voor een groot deel hoe je ermee omgaat en hoe je in het leven staat.

Geld wordt vaak geassocieerd met pijn, iets moeilijk, iets lastig, iets negatief. In mijn praktijk als life planner merk ik dat er vaak negatieve gevoelens met geld gepaard gaan.
Neem nu de angst van niet genoeg meer te (gaan) verdienen. Dit houdt mensen bijvoorbeeld tegen om met een eigen zaak te starten of meer tijd te maken voor hun gezin – of kortweg een rustiger, minder stressvol leven te leiden. Terwijl dat misschien wel kan, of er op termijn een plan voor te maken is.
Ook leidt geld blijkbaar geregeld voor discussies met de partner. Dan gaat het onder andere over wat of hoe de ander (niet) uitgeeft. Anderen zitten dan weer heel de tijd te cijferen over geld – ook al hebben ze eigenlijk genoeg. Soms kan men ook gewoon moeilijk inschatten wat echt nodig is. Op die manier wordt geld vaak een “probleem” in relaties met anderen of jezelf. En elke geld-gerelateerde beslissing voelt al snel zwaar en cruciaal.