Noblito, verbinding als remedie tegen eenzaamheid

16 oktober 2019

Delen op

“Patrick, ik zou graag opnieuw meer bezoek krijgen.” Die opmerking van zijn buurvrouw die al zeven jaar in een woonzorgcentrum verblijft, zet Patrick Dillen aan het denken: “Wat kan ik als IT’er doen om haar en andere senioren minder eenzaam te maken, meer bezoekjes te laten krijgen?” Het zaadje van Noblito was geplant. Op 15 oktober 2019 werd Noblito bekroond met de allereerste NN Nationale Geluksaward.

Patrick, die op dat moment (we schrijven eind 2016) een banaba ouderenzorg volgt aan Thomas More in Geel, stapt met zijn idee om een digitaal platform tegen eenzaamheid te ontwikkelen naar Jef de Wit, een van de CEO’s van zijn werkgever Cronos Groep. “Of hij het concreter wil uitwerken?”, vraagt de Wit. Een halfjaar later kan Patrick onder de vleugels van Cronos enkele dagen per week het project gestalte geven. Patrick: “Dankzij die beslissing en een subsidie van de provincie Antwerpen konden we in Olen een proefproject met twintig senioren opstarten om de basisversie van Noblito te testen en bij te sturen. De naam Noblito is schatplichtig aan het Latijnse ‘oblitus’ (vergeten) en betekent dus ‘vergeet-me-niet’.”

Noblito is een a-typisch digitaal platform, want erop gericht om mensen van achter hun computer te halen en naar activiteiten of andere personen te leiden. Wie behoefte heeft aan meer sociale contacten, kan zelf een profiel aanmaken of toestemming geven aan een goede vriend, buur of mantelzorger. Je hoeft dus niet eens digitaal vaardig te zijn om ermee aan de slag te gaan. “Sommigen vergelijken Noblito wel eens met Facebook, maar er is één groot verschil: bij Facebook zet je jezelf altijd centraal, bij Noblito zet je een kwetsbare persoon centraal.”

Wil je meer weten over de NN Geluksawards? Lees hier de krantenbijlage van Etion.