NokNok, stapjes naar een sterk en positief leven

16 oktober 2019

Delen op

Hoe kun je de veerkracht en mentaal welbevinden bij jongeren van 12 tot 16 jaar versterken? Door hen te informeren en sensibiliseren, zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven deed via NokNok.be. Dat is goed. Nog beter is door NokNok.be te opwaarderen tot een interactief coaching platform. Mee bedacht door de jongeren zelf. Op 15 oktober 2019 werd NokNok bekroond met de allereerste NN Geluksaward in de categorie Gezondheid.

Voor geestelijke gezondheid geldt dezelfde regel als voor fysieke gezondheid: er valt heel wat winst te boeken met inzicht en preventie. “Bewustwording helpt onder meer om gedrag en gewoonten aan te leren die ervoor zorgen je je goed in je vel voelt en die je beter wapenen voor de momenten waarop het minder goed gaat”, zegt Anne Verlinden, stafmedewerker geestelijke gezondheidsbevordering bij het expertisecentrum Vlaams Instituut Gezond Leven.

“Met name bij jongeren zijn er nog veel drempels om over hun mentaal welbevinden te praten of hulp te vragen als dat nodig is. Let op, we richten ons tot alle jongeren – iedereen heeft er baat bij weerbaar te zijn en genoeg zelfvertrouwen te hebben om zijn of jaar talenten te ontplooien. Daarom werken we aan een laagdrempelig, gratis en gemakkelijk te bereiken aanbod. Op maat. We hebben de jongeren dan ook gevraagd om aan te geven aan welk type boodschappen ze behoefte hebben en hoe we dat zo aantrekkelijk mogelijk konden maken. Dat combineerden we met wetenschappelijk onderbouwde info tot het interactieve en catchy NokNok. Jongeren kunnen er in hun eigen ruimte deelnemen aan een veerkrachttest en in hun eigen tempo met een gepersonaliseerd stappenplan vaardigheden inoefenen om sterk en positief in het leven te staan.”

Wil je meer weten over de NN Geluksawards? Lees hier de krantenbijlage van Etion.