Onderneemster Carla Van Corenland: er moet meer ruimte zijn om te falen in België

3 juli 2019

Delen op

Carla Van Corenland is een onderneemster pur sang. In 2001 startte ze als freelancer en in 2008 stampte ze haar eigen zaak uit de grond: Fisc@advies, met ondertussen een tiental medewerkers. Geen dag denkt ze eraan om terug in dienstverband te gaan werken, ze vindt niets fijner dan haar eigen medewerkers gelukkig te zien. En toch loopt ook zij af en toe tegen de grenzen aan. ‘Geef mensen en ondernemers meer ruimte om te falen. In België word je zo hard afgestraft als je eens op je bek gaat. Terwijl je in Amerika net beschouwd wordt als een held.’

Heb je lang getwijfeld om de stap te zetten naar ondernemerschap?
Voor mij was het al snel duidelijk. Ik kom uit een ondernemersgezin en ben opgegroeid met ouders die hard werkten. Daardoor heb ik geleerd om mijn plan te trekken en zelfstandig in het leven te staan. Voor een baas werken, zou voor mij heel moeilijk zijn. Ik wilde al heel snel mijn eigen ding doen. Daarom besloot ik om eerst te freelancen, om nadien zelf iets neer te zetten. Mijn passie zit ‘m in people management en iets kunnen betekenen voor mijn medewerkers. Ervoor zorgen dat mijn mensen kunnen groeien, maakt mij gelukkig.

Waar heb je het het moelijkst mee als vrouwelijke ondernemer?
Ik ben gestart als zelfstandige op het moment dat ik zwanger was. Toen dacht ik daar niet echt bij na, ik had mijn doel voor ogen. Drie weken na de bevalling ben ik opnieuw beginnen werken. Vandaag heb ik twee kinderen en ik heb nog altijd het gevoel dat ik meer tijd met hen zou willen spenderen. Tijdens de examens zou ik er willen zijn om eten voor hen te maken. Maar dat zijn keuzes die je maakt. Veel mensen hebben bovendien de perceptie dat je er als zelfstandige financieel warmpjes inzit, maar dat is niet zo. Er komt heel wat onzekerheid bij kijken. Als je personeel hebt, voel je je verantwoordelijk voor hen. Je bent een spilfiguur in je eigen bedrijf. Dus uiteraard stel je je af en toe wel de vraag: ‘Wat als ik zou wegvallen?’

Wat vind je het mooist aan ondernemerschap?
Ik zou het niet anders willen. Er is geen enkel moment waarop ik denk ‘ik ga solliciteren’. Ik zou niet terug willen. Uiteraard zijn er zaken die beter kunnen, maar dat geldt voor alles en iedereen. Ik vind het fijn om mijn medewerkers te zien evolueren en om dingen in de wereld te zetten. Daarvoor doe ik het.

Lig je wakker van je pensioen?
Ja, ik lig daar wel wakker van. Maar ik denk dat iedereen daar vandaag zou moeten mee bezig zijn, wat zijn of haar statuut ook moge zijn. Het is inderdaad wel zo dat wij als zelfstandigen veel bijdragen, dus ik vind het onterecht dat het zelfstandigenpensioen vandaag zo laag is. Maar ik vind dat iedereen zich goed zou moeten verzekeren hiervoor.

Wat vind je dat er beter kan, op vlak van sociaal statuut?
Veel ondernemers blijven doorgaan omdat ze geen andere keuze hebben, zelfs wanneer ze zich niet goed voelen. Dus er is absoluut nood aan betere bescherming bij ziekte of na de bevalling. Ook is het zo dat op vlak van fiscaliteit de regels bij elke regeertermijn veranderen. Dat zorgt ervoor dat je geen langetermijnbeleid kan voeren als ondernemer.

Eén advies aan vrouwelijke starters?
Wees eerlijk met jezelf. Als zekerheid erg belangrijk is voor jou, is ondernemerschap misschien niet de beste keuze. Maar wie die de passie echt voelt, maar bang is, kan door de juiste stappen te zetten wel een vorm van zekerheid en geruststelling creëren. Laat je goed begeleiden en omringen door de juiste mensen. En laat je goed verzekeren.

Wil je meer weten over vrouwelijke ondernemers in België?
Lees hier het persdossier met de resultaten uit een grootschalig onderzoek in opdracht van NN over de drijfveren en moeilijkheden van vrouwelijke ondernemers.