Onderneemster Jessica Van Humbeeck: Na mijn tweede burn-out besloot ik om te springen

3 juli 2019

Delen op

Theesommelier Jessica Van Humbeeck startte in 2014 ‘Thee met een verhaal’. Het begon klein. Een passie werd een bijberoep en is vandaag uiteindelijk een succesvolle onderneming geworden. Na haar burn-out ging Jessica op zoek naar kwaliteitsvolle thee. Dit werd haar rustpunt, haar uitlaatklep. Tot ze besloot om volledig te springen. Vandaag heeft ze een winkel in Aarschot en in Oostende en werd ze verkozen tot meest beloftevolle onderneemster van Vlaams-Brabant. ‘Ik werk meer dan vroeger, maar anders. Op mindere dagen kan ik ook beslissen om wat rust in te lassen. Dat is zo veel waard.’

Wanneer ben je als ondernemer gestart?
Ik startte mijn onderneming in 2014, nadat mijn dochter geboren is. Het was initieel niet de bedoeling dat het zo groot zou worden. Na mijn burn-out vond ik mijn rust in thee. Dit zorgde ervoor dat mensen mij om degustaties vroegen. Toen kwam de webshop die ook begon te groeien. Na mijn tweede burn-out wist ik dat ik niet kon blijven aanmodderen. Dus ik besloot om te springen.

Heb je lang getwijfeld?
Neen eigenlijk niet. Ik ben een zeer ambitieus en ga altijd 400% voor mijn projecten. Mijn man twijfelde meer als ikzelf. Maar na een tijdje kreeg ik spontaan aanvragen, en gaf zelfs de toenmalige schepen van economie van Aarschot aan dat hij achter mij stond. Er was nog geen theewinkel, dus waarom zou ik het niet proberen in het stadscentrum? Vroeger zeiden mensen me ook al dat er een ondernemer in mij verscholen lag. Ik ben zeer blij dat ik de stap gezet heb. Minder verdienen maakt me niet uit. Ik kijk vooral naar de voordelen. Ik doe iets wat ik graag doe en op mindere dagen kan ik ook rusten. Want die zijn er uiteraard ook.

Wat vind je het mooiste aan ondernemerschap?
Ik vind het zalig dat ik zelf mijn uren kan kiezen. Woensdag is mijn zoon jarig, dan werk ik niet. Ik lees mijn mails uiteraard wel, maar ik ben er meer voor mijn kinderen dan toen ik de carrièrevrouw was in Brussel. Die vrijheid en het feit dat ik mijn eigen ding kan doen zou ik voor geen geld van de wereld willen opgeven. Je komt uiteraard moeilijke momenten tegen, zoals financiële tegenslagen en dan denk ik er wel aan om te stoppen. Maar uiteindelijk is het geen optie.

Waar heb je het het moelijkst mee als vrouwelijke ondernemer?
Die financiële onzekerheid. Ik werkte in Brussel en werd goed betaald. Het eerste jaar als ondernemer was wel even slikken. Vijf jaar later struggle ik nog altijd met de financiële onzekerheid. Ik vind het belangrijker om mijn personeel te betalen dan mezelf. Ik heb bewust gewacht tot ik kinderen had om de stap te zetten.

Wat is er nodig om meer vrouwen aan te zetten om te ondernemen?
Waarom zou het moederschapsverlof en pensioen voor ondernemers en werknemers niet gelijkgesteld worden? Daar moet echt iets aan veranderen. Ook de sociale zekerheid in geval van ziekte is voor ondernemers echt heel beperkt. Er is nog een lange weg te gaan om het statuut van ondernemer aantrekkelijk te maken voor vrouwen.

Eén advies aan vrouwelijke starters?
Trek eerst en vooral op onderzoek uit naar de markt en kijk goed na of je plan haalbaar is. Zomaar in het wilde weg springen, is meestal geen goed idee. Als je gelooft in je plan, ga dan zeker ook spreken met andere vrouwelijke ondernemers. En als het potentieel erin zit, ga er dan gewoon voor!

Wil je meer weten over vrouwelijke ondernemers in België?
Lees hier het persdossier met de resultaten uit een grootschalig onderzoek in opdracht van NN over de drijfveren en moeilijkheden van vrouwelijke ondernemers.