Ondernemen met een gezin, hoe gaat dat?

3 juli 2019

Delen op

Uit onderzoek van levensverzekeraar NN, met de steun van NSZ, blijkt dat 30% van de Belgische vrouwen tussen de 20 en 49 jaar speelt met de droom om zelfstandige te worden. En toch zetten heel wat vrouwen de stap niet. Er zijn drempels, waaronder het financiële plaatje, het lage pensioen en het moeilijke evenwicht tussen werk en privé. Je work-life balance op punt houden als zelfstandige is niet altijd eenvoudig en ook je zelfstandige activiteit combineren met het moederschap is uitdagend. Maar niets is onmogelijk. En hoewel het een challenge is om zonder ouders of schoonouders in de buurt de strakke (school)deadlines te halen, zijn er oplossingen.

Enkele tips & tricks die je helpen om goed geïnformeerd je ondernemersdroom uit te bouwen en te realiseren:

  • Op de website van Kind en Gezin vind je aan de hand van een korte vragenlijst de opvangadressen in jouw buurt. Wie specifiek in de buurt van Brussel zoekt, vindt hier een handige tool met adressen die ook na 18.30 uur kinderen opvangen.
  • Extra weekend of late night opvang nodig? Sommige steden en gemeenten bieden deze dienst aan, kijk dus zeker eens op de website van je stad of gemeente.
  • Bij ziekte kan je vaak aanspraak maken op een oppas via je mutualiteit.
  • Is dat geen oplossing voor jou? Misschien kan je via de Gezinsbond een oppas vinden. In twee minuten heb je via het online platform een oppas geregeld. Ook Babysits.be biedt een gelijkaardige service aan.
  • Wil je zelf meer tijd spenderen met je kinderen in plaats van beroep te doen op anderen? Probeer dan op vaste momenten thuis te werken (als je activiteit dit toelaat). Zet het in de signatuur van je mails zodat ook je klanten van bij het begin op de hoogte zijn.

Wil je meer weten over vrouwelijke ondernemers in België?
Lees hier het persdossier met de resultaten uit een grootschalig onderzoek in opdracht van NN over de drijfveren en moeilijkheden van vrouwelijke ondernemers.