(UGent) 7 op de 10 Belgen verlangt naar een hoger inkomen, maar bij de hogere inkomens daalt het geluk

8 november 2018 – Hoewel de Belgische levensstandaard een stuk hoger ligt dan het Europees gemiddelde, is zeven op de tien Belgen niet tevreden met zijn huidig inkomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek van UGent en levensverzekeraar NN. Opmerkelijk: volgens het onderzoek bereikt ons geluk een piek bij een netto genormaliseerd inkomen van 4000 à 4500 euro per maand.

In het algemeen zijn mensen met een hoger inkomen meer tevreden met hun inkomen, met hun sociale relaties, hun hoofdberoep en hun woonomstandigheden, maar bij de hoogste inkomens zakt die tevredenheid opnieuw. Het voortdurend verlangen naar meer geld in combinatie met minder goede vriendschappelijke banden maken deze groep ongelukkiger. Volgens experten is het essentieel om werk te maken van een verbeterd economisch systeem dat vertrekt vanuit de zaken die we intrinsiek waardevol vinden en ons gelukkig maken.

Financiële gemoedsrust is een belangrijke factor voor ons geluk. Zo maken Belgen die schulden hebben en daarover bezorgd zijn – ongeacht het niveau van hun inkomen – tot 46% minder kans om gelukkig te zijn. Mensen die aan pensioensparen doen en een levensverzekering hebben vertonen een 17% hogere kans om gelukkig te zijn.

Meer weten over het onderzoek? Lees hier het volledige persdossier.

Inspiration

Niets gevonden