Van producer naar bloemist

20 augustus 2021

Delen op

Onze loopbanen worden langer en onze jobs evolueren almaar sneller. Tijdig bijscholen om mee te kunnen of omscholen om je loopbaan over een compleet andere boeg te gooien, worden belangrijker dan ooit. Maar niet iedereen doet het. Uit onderzoek van NN blijkt de financiële impact van zo’n extra opleiding vaak een rem is. NN ging op zoek naar Belgen die de stap wél waagden en kwam zo terecht bij Dries Verhaeghe. In een vorig leven was hij tv-producer, vandaag heeft hij zijn eigen bloemenwinkel in Elsene, Billie At Home.

“Ik ben van nature snel verveeld en heb veel nood aan afwisseling. Mijn job als tv-producer kon deze nood lange tijd invullen. Maar op een bepaald moment viel het stil. Er kwamen minder opdrachten binnen en na 25 jaar had ik het gevoel dat ik het gezien had. De combinatie van beide was de impuls om mijn loopbaan opnieuw te evalueren.”

En toen besloot je bloemist te worden?

“Nog niet, Billie At Home was allesbehalve mijn plan A. Mijn eerste piste was om bij een internationaal bedrijf aan de slag te gaan dat wereldleider is in event technologie. Zo bleef ik in de vertrouwde sector maar kon ik me verrijken met de laatste nieuwe technologieën. Het contract lag klaar in maart 2020 en mijn extra managementopleiding bij Solvay was geboekt. Maar je voelt me al komen, door corona is de volledige samenwerking en ook de opleiding geannuleerd geweest.”

“Toen startte de zoektocht. ‘Wat nu?’, vroeg ik me af. Het idee van Billie At Home is er gekomen na een goed gesprek met een vriend. Hij herinnerde mij aan de passie voor bloemen die ik al jaren koesterde. In eerste instantie was ik niet overtuigd. Ik wil in alles de beste zijn, dat leek me onmogelijk in zo’n nieuwe branche. Maar na wikken en wegen dacht ik: als ik het niet probeer, zal ik het nooit weten.”

En zo geschiedde?

“Klopt, ik trok voor vier weken naar London voor een intensieve opleiding aan McQueens. Het feit dat deze opleiding kort en krachtig is én op hoog niveau wordt gegeven, liet me dit verkiezen boven een traject van twee jaar avondschool bij Syntra. Ik volgde de cursus tijdens de zomer 2020 en startte in het najaar mijn webshop op: Billie At Home. In april 2021 opende ik mijn winkel in Elsene.”

Wat is voor jou de grootste aanpassing geweest?

“Het traject en het runnen van mijn eigen bloemenzaak is een eye-opener geweest. Vroeger factureerde ik dagen, dat was comfortabel. Ik zat in een gouden kooi. Vandaag werk ik met een duur product met lage marges, dat bovendien kan verderven. Dat vraagt een volledige andere mindset. Het enige waar ik geld aan kan verdienen is de meerwaarde die ik toevoeg aan de bloem. Hoe je dit het beste doet is een zoektocht en die kan lastig zijn. Zo’n ommezwaai maken is niet romantisch, het kost tijd en geld en ik begrijp dat dit voor sommigen een rem is, maar je krijgt er andere dingen voor terug. Ik verrijk mezelf, maar niet in de letterlijke betekenis van het woord.”

Meer info over Billie At Home: